Drumuri asfaltate, rețele de apă și canalizare, racordare la gaze naturale, săli de sport moderne… Listele cu promisiuni îi urmăresc și obligă în același timp pe aleși, pentru că la finalul mandatelor vor trebui să răspundă cum le-au onorat… Am inițiat un sondaj de opinie în rândul primarilor din județ pentru a afla cu ce gânduri și planuri încep noul an. Va fi 2022 mai bun decât 2021 la capitolul investiții? Ce au răspuns primii gospodari ai unor localități din Argeș citiți în ceea ce urmează.
Provocările anului 2021, certitudinile anului 2022
Vasile Tudorel Miriță, Schitu Golești: „După doi ani dificili – 2020 și, mai ales, 2021 – îmi doresc revenirea la normalitate. Îmi doresc să se încheie criza medicală, dar şi criza economică, strâns legată de pandemie, cu creşteri substanţiale ale preţurilor, materialelor de construcţie şi ale altor bunuri, inclusiv alimentare, pe fondul creşterii facturilor de utilităţi. Pe lângă toate acestea, 2021 a fost un an dominat și de o criză politică internă care sper, de asemenea, să fi luat sfârșit, un prim semnal fiind acela că, după mulţi ani, avem deja un buget pentru 2022 – aprobat, promulgat și publicat la sfârșitul anului 2021. Dar, revenind la criza pandemică, consider că aceasta a fost cea mai mare provocare a anului 2021, căreia a trebuit să-i facă faţă sistemul medical, în primul rând, dar și autoritățile centrale, județene și locale. Și noi, la Schitu Goleşti, am militat pentru protecție și autoprotectie împotriva coronavirusului. Am organizat şi două sesiuni de vaccinare. La început de an, Schitu Golești figurează cu un procent de vaccinați de 30% în rândul cetățenilor cu vârste de peste 12 ani. Și cu toate acestea localitatea a fost zguduită de drame… De exemplu, trei familii au pierdut lupta cu boala, soții și soțiile acestora decedând unul după altul, la intervale de câteva zile sau chiar de ore. La Schitu Golești, în 2021 numărul deceselor s-a dublat față de anii precedenți – la o populație stabilă de 5.100 de locuitori. Cu toate acestea, autoritățile locale din Schitu Golești şi-au îndeplinit atribuţiunile în toate domeniile de activitate, exemplificând recensământul agricol sau domeniul investițional, efectuând cheltuieli de capital de peste șase milioane lei în infrastructura subterană, canalizare menajeră, sală de sport şcolară şi clădire socio-culturală – pentru a le aminti doar pe cele mai importante.
Pentru 2022 ne propunem să finalizăm trei lucrări de investiție începute în 2021, importante, pentru care avem asigurată sursa de finanțare. Astfel, se va finaliza al doilea tronson al rețelei de canalizare menajeră şi stația de epurare, pe partea dreaptă a DN 73 Piteşti-Câmpulung, cu opt km de reţea, dintre care mai avem de executat trei km de rețea, cu căminele de vizitare și racordurile individuale până la limita proprietăţii private, cu sume provenind din bugetul local şi împrumutate. De asemenea, se va finaliza clădirea socio-culturală din satul Lăzăreşti, cu multiple funcţiuni – muzeu etnografic cu un colț de minerit, arhiva primăriei, vestiare şi grupuri sanitare pentru sportivi, sală pentru pregătirea ansamblurilor populare, bibliotecă, clubul pensionarilor – sursa de finanțare fiind fonduri europene prin PNDR şi cofinanțare din bugetul local. Și al treilea obiectiv care se va finaliza este sala de sport de la Școala Gimnazială Lăzăreşti, sursa de finanțare fiind fonduri europene, prin POR, axa investiții în educație. În plus, la începutul anului va începe construirea sălii mari de sport de la Școala Gimnazială Schitu Goleşti, cu 102 locuri în tribună, finanţată de CNI, cu valoarea de investiţie de 6,5 milioane lei – pentru care finanțatorul a emis ordinul de începere la 15 noiembrie 2021. Mai avem în program patru extinderi ale reţelei de gaze naturale pe patru străzi laterale din satele Valea Pechii şi Lăzăreşti, însumând 450 m.l., finanțarea făcându-se integral de operatorul de distribuție gaze cu care s-a semnat contractul de investiţie în luna decembrie a anului trecut. Totodată, avem speranțe pentru obținerea finanțării în cadrul Programului Național „Anghel Saligny” pentru canalizarea menajeră, etapa III, pe străzile laterale, însumând 12,5 km de reţea şi, de asemenea, dorim continuarea demersurilor şi a paşilor pentru introducerea reţelei de gaze naturale în satul Loturi cu 110 gospodării și 330 persoane. Numai amintind lucrările în executie şi viitoare, preconizăm că 2022 va fi un an mai bun pentru Schitu Goleşti la capitolul investiţii.”
„Planurile le vom face când vom avea buget…”
Gabi Șerbănoiu, Stâlpeni: „Gândurile și planurile le vom face când vom avea buget… Avem obiective în continuare care vor fi finalizate anul acesta și sperăm că vom începe noi obiective care vor fi finalizate în anii următori. Previziuninile noastre sunt că 2022 va fi față de 2021 un an cu mai multe investiții și realizări. Avem depuse multe proiecte la Compania Națională de Investiții și prin programul guvernamental „Anghel Saligny” și sperăm ca anul acesta să intre la finanțare.”
„Așteptăm efectuarea recepției la terenul sintetic…”
Ion Mihai, Popești: „Anul care a început sper să fie mai bun decât 2021. Așteptăm efectuarea recepției la terenul sintetic de sport ca să-l putem da în folosință tineretului din comună. Vom continua lucrările începute la căminul cultural – îi vom monta acoperișul. Spre finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” avem depus un proiect pentru asfaltare a patru străzi – câte una în fiecare sat – pe o întindere totală de 4 km. După 15 ianuarie, vom face toate demersurile pentru introducerea de gaze naturale în comună. Avem toate avizele. Ne trebuie o firmă neapărat de la „Distrigaz” cu ceva capital ca să preia lucrarea. Administrația are în vedere continuarea procesului de modernizare a drumurilor comunale – 22 de străzi sunt în vizor… Doamne ajută să putem duce la bun sfârșit proiectele propuse!”
Teoretic, 2022 va fi mai bun decât 2021
Mihai Georgescu, Călinești: „Am început noul an cu gândul de a dezvolta comuna pe toate planurile, de a continua toate proiectele începute în 2021 și de a le duce la bun sfârșit. Anul trecut am reușit să facem destul de multe lucruri și ne propunem și mai multe pentru perioada următoare. Evident, numeroase alte proiecte sunt în diverse faze de pregătire. Sunt recunoscător pentru întreg efortul pe care îl depun toți cei care fac parte din echipa mea administrativă. Teoretic, 2022 va fi un an mai bun decât precedentul, pentru că proiectele întocmite în 2021 trebuie să intre la finanțare. Mă refer la cele care privesc canalizarea (SF+PT – n.n., studiu de fezabilitate și proiect tehnic de execuție – depuse spre finanțare pe „Anghel Saligny”, pentru 90 km + stație de epurare), extinderea rețelei de gaze naturale pentru 3.400 de gospodării (SF+PT), construirea sediului Primăriei (SF+PT depuse la CNI), drumul Udeni – Radu Negru – modernizarea a 10 km (SF+PT depuse tot pe „Anghel Saligny”). La CNI am depus cereri de solicitare pentru o creșă și două sali de sport, una la Școala Călinești Vale și cealaltă la Școala Urlucea. Este în derulare procedura de licitație pentru asfaltarea drumurilor Baciu și District. Este în curs de execuție o stație de pompare a sistemului de alimentare cu apă în satul Glodu pe doi km. Pe agenda de lucru se află și extinderea rețelei de apă în satele Radu Negru și Ciocănești.”
Speranța că vom intra în normalitate
Nicolae Pană, Coșești: „Începem noul an cu speranța că vom intra într-o normalitate atât din punct de vedere al pandemiei, care ne-a afectat grav viața de zi cu zi, cât și din perspectivă economică. Am convingerea că anul 2022 va fi mult mai bun decât 2021 atât din punct de vedere sanitar, cât și în privința demarării și derulării proiectelor ce vor fi finanțate prin programele stabilite la nivel național și local.”
„Suntem deschiși la orice finanțare”
Marian Toader, Lerești: „Iată-ne la început de an cu promisiuni, cu dorințe, cu idealuri… Sperăm ca 2022 să fie tot atât de bun cum a fost și 2021 din punctul de vedere al administrației publice locale Lerești. Printre proiectele care vor fi finalizate se numără târgul săptămânal și drumul de contur de pe barajul Râușor. Suntem deschiși la orice finanțare. Zilele trecute am depus la Agenția Fondului de Mediu un studiu de fezabilitate pentru înființarea a două stații de încărcare a autovehiculelor electrice în comuna Lerești. Încurajăm și noi energia „verde” prin reducerea emisiilor de carbon și trecerea la transportul prietenos cu mediul. O să depunem la următoarea sesiune – am înțeles că ar fi în martie – un proiect de studiu de fezabilitate în valoare de 3 milioane de lei pentru creșterea eficienței energetice la Școala Gimnazială Nr. 1 – corpul C1. Legat tot de Agenția Fondului de Mediu avem depusă solicitarea pentru creșterea eficienței energetice la iluminatul public. Solicitările sunt în analiză. Noi avem 92 de puncte și cu siguranță vom obține finanțarea…”