În călătoriile mele prin ţară am trecut de câteva ori cu maşina prin Piteşti, însă niciodată nu am avut curiozitatea să petrec măcar o oră cutreierându-i străzile. Ieri am făcut o excepţie, fiind motivată de aglomeraţia de pe strada care leagă două importante instituţii: Consiliul Judeţean şi Teatrul „Davila”. Îmi plac locurile aglomerate, ele fiind pentru mine o sursă de energie. Aşadar, m-am hotărât să fac o plimbare.
În Piteşti am descoperit cu admiraţie o formă extrem de civilizată de aglomeraţie urbană, diferită de cea a oraşelor foarte mari, în care orice informaţie cerută se soldează cu o privire răutăcioasă şi un răspuns indiferent. Aici oamenii par extrem de amabili, dornici să comunice şi mai ales să se facă utili celorlalţi.
Am mai descoperit însă ceva: multe afişe publicitare. Deşi sunt o mare consumatoare de publicitate, nu sunt de acord cu afişele lipite aleatoriu, în special cele din mica publicitate. Locul lor este într-un ziar local. Un anunţ de mica publicitate se referă la meditaţii la română pentru admitere la Facultatea de Drept, Academia de Poliţie, Şcoala de agenţi de poliţie Câmpina, Şcoala de jandarmi, sau Drăgăşani. Îl felicit în gând pe omul din spatele acelui număr de telefon, pentru că îşi asumă o uriaşă reponsabilitate. În apropiere, mai găsesc un anunţ referitor la semnalarea de către argeşeni a unor fapte de abuz în serviciu săvârşite de magistraţi, edili sau funcţionari publici. Foarte bine, cineva trebuie să facă nişte anchete, dacă nu judiciare, măcar jurnalistice.
Printre anunţurile lipite pe Strada Mare, cel mai des apare unul de înscriere la o şcoală postliceală a cărei principală specializare este cea de asistent medical. Îmi amintesc cu această ocazie o întâmplare extrem de amuzantă din anul II de facultate la Timişoara, când locuiam la cămin cu o elevă la o postliceală sanitară. Nu mersese un semestru întreg la cursuri şi, trebuind totuşi să-şi susţină teza, citea despre noţiuni pe care nu le înţelegea. Astfel mă întreba disperată ce înseamnă cuvintele „hemoglobină” sau „endocrin”. Sper din toată inima ca în Piteşti să fie mai mari exigenţele în pregătirea unor asistenţi medicali competenţi.
Tot în materie de oferte educaţionale, mi-au atras atenţia două afişe. Primul se referă la o grădiniţă particulară care promite să ne ofere „personal calificat şi cu experienţă”, dar şi „preţuri mici şi servicii impecabile”. Afişul e atât de bine realizat încât aproape mă convinge să am copii pe care să-i aduc la acea grădiniţă. Al doilea afiş îmi propune şi nişte cursuri suplimentare de înot şi de tenis. Aşadar, dragi părinţi, mai faceţi câte „un surior” sau „o frăţioară”, că instituţii care să vă ajute în educaţia lor aveţi.
În faţa Cinematografului „Papaiani” nişte afişe cu două titluri mi-au făcut cu ochiul; sunt filme pe care vreau neapărat să le văd mâine şi să vă scriu impresii: „Neruda”, în regia lui Pablo Larrain, şi „Ţara Moartă”, în regia lui Radu Jude.
În scurta mea călătorie pe strada sufocată de publicitatea destul de agresivă şi neinspirată la produse bio, diete, nutriţionişti, body-building, epilări, oferte turistice sau produse cosmetice, m-a cuprins o bucurie asemenea lui Beatrice în „Paradisul lui Dante”, când am ajuns din întâmplare în faţa Filarmonicii Piteşti şi am descoperit că joi, 14 septembrie, ora 19, va avea loc Concertul simfonic de deschidere a stagiunii a 11-a, iar pe 21 septembrie vom putea audia „Cântec de mers mai departe”, sub bagheta lui Andrei Tudor.
Alte evenimente culturale pe care nu ar trebui să le rataţi sunt: Festivalul cu specific roman „Sigiliul Romei” în Argeş, din 2 septembrie, la Câmpulung; spectacolul lui Florin Piersic Jr., din Club „Hush”, 10 noiembrie, ora 21; concertul lui Ştefan Bănică Jr., din 23 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, precum şi spectacolul de teatru „Micul Infern”, din 16 octombrie, ora 19, tot în acelaşi loc.
Antonia TĂNASE