Slujbă de o frumusețe aparte. Duhul Sfânt învăluie Colina Luminii.
Duminică 12 februarie este o zi specială pentru comunitatea surdo-muților din Argeș. Și nu doar pentru ei. Este ziua prăznuirii ocrotitorului lor, Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari. Persoanele cu deficiențe de auz și vorbire din Argeș dar și din alte județe vor fi la înălțime la propriu și la figurat. Ele, alături de alte sute de oameni vor urca în satul Mănicești din comuna Băiculești, Colina Luminii. Aici, în vârful celui mai înalt deal din localitate, ÎPS Calinic va invoca pogorârea Duhului Sfânt peste o superbă troiță realizată în mozaic aurit.
Apostolat
Începând cu anul 1990, părintele arhiepiscop Calinic a avut inițiativa de a ridica în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, problema semenilor noștri cu deficiențe de auz și vorbire. Exista pericolul rătăcirii lor pe căi greșite și a abaterii de la dreapta credință din moment ce nu își puteau manifesta sentimentul religios în bisericile noastre. Participau la Sf. Liturghie, însă nu înțelegeau prea mult din ea doar prin vederea picturii și a preoților. Părintele Calinic Argeșeanul inspirat de Duhul Sfânt și-a dat seama că trebuie anulat „obstacolul” dintre acești credincioși nefericiți și duhovnici. Iar piedica era desigur lipsa modalității de a comunica direct cu ei Cuvântul lui Dumnezeu, de la li se împărtăși Evanghelia. Părintelui Constantin Onu a făcut ascultare și a început o amplă analiză privind modul în care persoanele surdo-mute sunt apropiate de biserica strămoșească, dacă participă la slujbe și primesc Sfintele Taine în condițiile în care nu își pot mărturisi păcatele asemeni altor semeni, vorbitori. S-a decis ca acei credincioși cu deficiențe de auz și vorbire să se adune periodic la Biserica Sf. Spiridon din cartierul piteștean Prundu. Între timp lucrurile au evoluat la nivelul Patriarhiei Române acolo unde întâiul ierarh al Argeșului și Muscelului a fost nevoit să convingă și alți membri ai Sfântului Sinod de necesitatea apropierii slujitorilor altarelor de surdo-muți. Pentru a comunica, preoții care urmau să slujească în comunitățile celor cu deficiențe de auz și vorbire erau nevoiți să învețe limbajul semnelor. Se impunea o acțiune amplă, bine coorodonată de la Patriarhie iar meritul arhiepiscopului Calinic este că a reușit să crereeze o stare de spirit în rândul ierarhilo BOR favorabilă unor proiecte concrete pentru asistența religioasă a surdo-muților. O adevărată operă de apostolat pornită de la Curtea de Argeș și extinsă în toată țara grație și Patriarhului Daniel care a înțeles importanța demersului arhiereului noastru și a dat încuviințarea pentru nobila misiunea care a urmat.
Pregătiți la Pitești
În județul nostru s-au făcut rapid progrse în această privință. În incinta parohiei Mavrodolu din centrul Piteștiului a fost construită o biserică dedicată surdo-muților, cu altar deschis astfel încât credincioșii care sunt lipsiți de simțul auzului să poată vedea preoții care transmit cuvântul evanghelic prin intermediul limbajului mimico-gestual. La rândul lor mulți slujitori ai altarelor s-au specializat în acest mod de comunicare la secția inființată în cadrul Facultății de Teologie a Universității Pitești. Primii pași au fost făcuți înainte prin crearea unei clase speciale în cadrul Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” de la Curtea de Argeș. La Universitate tot părintele prof. univ. dr. Constantin Onu i-a pregătit dintru început și îi pregătește în continuare pe preoții din eparhia noastră dornici să învețe comunicare prin semne dar și pe alții din alte regiuni ale țării. Masteratul se intitulează sugestiv: „Misiune și slujire în limbaj mimico-gestual”. Patriarhul Daniel a sprijinit îndeaproape inițiativele pe care le-a avut ÎPS Calinic astfel că au fost înființate în țară parohii cu slujitori care comunică în limbajul credincioșilor surdo-muți. Astăzi există 33 de parohii de acest fel pe cuprinsul întregii țări, dovadă a faptului că misiunea de apostolat pornită de la Curtea de Argeș s-a extins pe tot teritoriul României. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat tipărirea unui „Liturghier”, o lucrare impresionantă alcătuită de părintele Constantin Onu, în fapt o transformare a textului Sf. Liturghii în imagini și semne, astfel încât să fie însușite deopotrivă de preoții care slujesc pentru credincioșii surdo-muți cât și de către aceștia. De același autor au mai apărut și alte cărți foarte necesare: „Simbolistica semnelor”, „Mărturisirea de credință tradusă în limbaj mimico-gestual”, etc
Ansamblu eclesial
Lucrarea de apostolat dedicată persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire a continuat și căpătat alte forme concrete. În satul Mănicești din comuna Băiculești se lucrează de câțiva ani la desăvârșirea unui ansamblu eclesial cu caracter educațional și social-filantropic, ca o continuare a misiunii Bisericii Ortodoxe începută în urmă cu aproape treizeci de ani. Concret, în clădirea ridicată din temelii funcționează sediul „Institutului Național de Cercetare a Limbii semnelor române”, al „Asociației naționale a Interpreților și Consilierilor în limbaj mimico-gestual”, al „Centrul Național de Catehizare, pregătire, misiune pentru persoanele surde din dispora” plus o fundație, „Sf. Grigorie Palama”. Spații pentru conferințe naționale și internaționale, pentru programe educative, culturale și sociale. Cu binecuvântarea ÎPS Calinic Argeșeanul, pe coama celui mai înalt deal din Mănicești a fost ridicată biserica „Sf. Ierarh Meletie”, paraclisul cu hramul „Sf. Efrem cel Nou”, altarul de vară cu hramul „Sf. Cuv. Pafnutie”. În apropiere a fost amenajată și o chilie pusă sub ocrotirea „Sf. Ioan Iacob de la Neamț”, construită identic după modelul original al chiliei cuviosului.
Alegerea ocrotitorului
Oameni iubitori de Dumnezeu s-au alăturat părintelui Constantin Onu, reușindu-se astfel, prin contribuția lor extinderea ansamblului eclesial. A mai fost amenajat un izvor care în chip miraculos a fost descoperit în spatele altarului bisericii fiind mai greu de explicat științific cum apare apa la o asemenea înălțime. Anul trecut în ziua de 12 februarie, ÎPS Calinic Argeșeanul a sfințit biserica iar la slujbă au participat aproape o mie de oameni, atât argeșeni cât și pelerini sosiți din zone mai îndepărtate ale țării. Mulți desigur credicnioși surdo-muți, fiind pentru ei un loc cu o semnficație aparte, un centru național unde se pot cunoaște, pot socializa și o biserică în care se roagă în ziua ocrotitorului lor, Sf. Meletie. De altfel și desemnarea acestui ierarh drept protector al surdo-muților i se datorează tot ÎPS Calinic. Biserica Ortodoxă Română era în căutarea unui sfânt, cel mai reprezentativ pentru credincioșii cu deficiențe de auz și vorbire. Arhiereul nostru a propus la Patriarhie acest nume care a fost aprobat de Sf. Sinod, argumentându-se că pe când era ierarh, împiedicat să vorbească, Meletie a mărturisit Sf. Treime, cu ajutorul degetelor.
Opere unice
După sfințirea de anul trecut a bisericii, lucrările au coninuat la ansamblul eclesial de la Mănicești. Pe un zid situat în fața intrării în Biserica Sf. Meletie a fost redată în mozaic rugăciunea domnească „Tatăl nostru”. Este vorba despre reprezentarea textului rugăciunii prin intermediul semnelor. Lucrarea a fost de o mare complexitate și este unică în spațiul lumii ortodoxe din Europa! Nicăieri nu mai există așa ceva! La capătul unui an de muncă și efort susținut, opera de artă este finalizată bucurând se-nțelege privirile și inimile credincioșilor cu deficiențe de auz și vorbire care nu pot auzi frumusețea rugăciunii de căpătâi a creștinilor. Și de altfel a oricărui vizitator al ansamblului eclesial. Dar nu este singura noutate de care vor avea parte cei care vor urca din nou colina Măniceștilor, unii dintre ei fix după un an de la evenimentul din 12 februarie 2022. Pe panta dealului din spatele bisericii, în capătul Colinei Luminii, inspirat numită, a fost construită o troiță de mari dimensiuni din piatră și ciment împodobită cu mozaic. Este înfățișată scena iconografică a „Drumului Crucii”, Iisus Mântuitorul purtându-și Crucea și urcând Golgota. Amplasată într-un cadru natural mirific, troița domină întreaga zonă. Interesant este că atât în cursul zilei când mozaicul aurit se află în bătaia razelor solare cât și noaptea când se activează un sistem de iluminat alimentat cu panouri fotovoltaice, troița este vizibilă de la mare distanță, atât dinsre Curtea de Argeș cât și dinspre Bascov! Atât mozaicul „Tatăl nostru” cât și troița „Drumul Crucii” de pe Colina Luminii sunt opere unice. În dimneața zilei de duminică 12 februarie ÎPS Calinic Argeșeanul însoțit de un sobor de preoți va fi din nou prezent la Mănicești. Va sfinți cele două lucrări spre bucuria mulțimii de credincioși din Argeș și din alte județe. Vor fi martorii unor clipe unice când, la rugăciunea arhiereului, Sfântul Duh va pogorî pe Colina Luminii. Iar oamenii urcând-o, vor fi mai aproape de cer.