Miercuri, 3 ianuarie, au fost reluate testele de alarmare publică, sirenele „urlând” minute în şir. Unii piteşteni sunt revoltaţi din cauza volumului prea mare al zgomotului şi a duratei acestuia. „Este normal ca în a treia zi după Revelion să sune sirenele de război cu volumul dat la maximum? Ce se tot întâmplă? Din ce cauză se fac atâtea «teste»? Ce teste? În ultimele 12 luni cred că s-au tot testat de peste zece ori sirenele. Ce încercaţi să faceţi? Să obişnuiţi oamenii cu sunetul acelor sirene terifiante? Dacă e să fie vreodată ceva, precum un război sau cine ştie ce alt dezastru, oare cine o să mai ia acele sirene în seamă? Vreţi să faceţi lumea să ignore sirenele, iar în cazul în care e ceva, să murim cu toţii în masă? Piteştiul parcă zici că într-un mod bizar complotează la omorârea în masă a propriilor cetăţeni!”, a scris un piteştean pe adresa Primăriei Piteşti. (C.D.)
Semnificaţia alarmelor
Primul exerciţiu al ISU Argeş din acest an menit să testeze şi să verifice sistemul de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă a avut loc miercuri, între orele 10-11. Au fost acţionate sirenele de alarmare publică din tot judeţul. Astfel de exerciţii se desfăşoară, începând din luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni. Până aici toate bune, autorităţile şi-au făcut treaba, numai că pe durata alarmei oamenii şi-au văzut de treburile lor, mulţi necunoscând semnificaţia sunetelor emise de sirene. Drept urmare, ar fi indicat ca reprezentanţii ISU Argeş, pe lângă desfăşurarea propriu-zisă a alarmării, să intre în contact direct cu cetăţenii pentru a verifica dacă aceştia ştiu despre ce este vorba.
În cadrul exerciţiului, semnalele de alarmă au următoarele semnificaţii, în funcţie de durata lor:
# Semnalul „Alarmă aeriană” se compune din 15 sunete a câte 4 secunde, cu pauză de 4 secunde între ele;
# Semnalul „Alarmă de dezastre” se compune din cinci sunete a câte 16 secunde, cu pauză de 10 secunde între ele;
# Semnalul „Prealarmă aeriană” se compune din trei sunete a câte 32 secunde, cu pauză de 12 secunde între ele. Prealarmarea reprezintă transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian;
# Semnalul „Încetarea alarmei” se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
Cele mai des întâlnite situaţii de alarmare a populaţiei prin intermediul sirenelor sunt inundaţiile, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri. Prin modul de acţionare a mijloacelor tehnice de alarmare se poate crea – cum spuneam – disconfort în spaţiul public, dar cetăţenii trebuie să înţeleagă faptul că, în concepţia celor de la IGSU, astfel de exerciţii periodice sunt necesare şi benefice, iar în cazuri reale, prin intermediul sirenelor, este semnalată iminenţa producerii unor evenimente care pot pune în pericol viaţa persoanelor.
2 Comentarii
Anonim
Cine numără secundele ? Sunt praf rău ăștia de la isu ……
Bobby
Cine numără secundele ? Sunt praf rău ăștia de la isu …