În unica școală din comuna Mioarele rămasă în activitate învață în jur de 40 de copii, de la clasa pregătitoare până la clasa a opta. Din lipsă de elevi, după cum legislația o cere, orele se țin în regim simultan, de ceva vreme, la toate clasele. De parcă scăderea populației școlare nu ar fi fost de ajuns, pentru anul școlar viitor nu figurează niciun copil de clasa a V-a. Cu o aşa tendinţă descrescătoare, primarul Gheorghe Țucu se teme că va fi desființată și ultima școală din comună…
Chiar dacă vorbim despre o unitate de învățământ pusă la punct, în ultimii ani numărul elevilor a scăzut dramatic, părinții din Mioarele alegând să își înscrie copiii la școlile din municipiul Câmpulung. prin urmare, din ce în ce mai puțini copii trec pragul Şcolii gimnaziale Nr. 1 Mioarele. Primarul comunei, Gheorghe Șucu, se teme că va cădea și ultima… redută dacă nu se stopează fenomenul acesta de migrație spre școlile de la oraș.
„Chiar dacă la școala din Mioarele se învață în regim simultan, absolvenții au intrat la licee bune. Elevii noștri din clasa a VIII-a au avut rezultate bune la evaluarea națională. Cadrele didactice își dau interesul, lucrează la clasă. Cu toate acestea la Mioarele avem atât de puțini copii în bănci, încât mi-e frică să nu se desființeze și singura școală rămasă în funcțiune. Se întâmplă asta pentru că mulți părinți și-au dus copiii la oraș, mai ales la școlile din Câmpulung. Este un motiv de mare îngrijorare! Sătenii fug de școala din Mioarele. Preferă să facă naveta la oraș…”, s-a plâns Gheorghe Șucu.
În speranța că lucrurile vor intra pe un făgaș normal, primarul are în plan să reabiliteze sala de sport a acestei școli.
La Mioarele două școli sunt de ani buni în conservare. Cea de la Cocenești ar putea fi folosită pentru situații de urgență în caz de calamități. În fosta școală ar putea locui provizoriu o familie din Mioarele care în această vară cu vreme capricioasă a rămas aproape izolată de restul localității (terenul s-a surpat la vreo 20 de metri distanță de casă). A doua școală nefuncțională se află la Suslănești. În această clădire primăria a înființat un „ghișeu” pentru încasarea taxelor și impozitelor; punctul de lucru este deschis din două în două săptămâni.