Cu paşi repezi sau cu motoarele turate, piteştenii accelerează spre locul de muncă la primele ore ale dimineţii. Trec, cu sutele, pe lângă Sinagoga evreiască de pe Bulevardul Eroilor, un monument impunător care ar fi putut reprezenta un obiectiv turistic sau măcar un prilej de a încetini şi de a-l admira. Nu este cazul, din păcate, la Sinagoga din Piteşti, ale cărei uşi din lemn sunt închise de ani buni şi doar la zile cu totul speciale sunt deschise.
Faţada imobilului este tot mai deteriorată, gardul ruginit, iar în curte vegetaţia sălbatică s-a întins peste tot, şi pe zidurile clădirii. Imobilul aparţine Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România care, după cum remarcăm, l-a lăsat de izbelişte. Dar nici autorităţile din Piteşti nu au găsit o modalitate de colaborare care ar putea fi benefică pentru urbe, pentru cetăţeni. Cred că ambele părţi sunt dezinteresate. Pe de-o parte, la Piteşti mai sunt foarte puţini evrei direct interesaţi, iar restul cetăţenilor sunt prinşi în vâltoarea cotidiană şi cu greu mai găsesc răgaz pentru alte dezbateri decât casă, bani, serviciu.
Primăria ar putea aduce în discuţie posibilitatea de reabilitare a acestui monument. Aşa cum există fonduri din buget pentru biserici (ortodoxe), se pot aloca bani şi pentru alte lăcaşuri de cult, chiar dacă nu sunt creştin-ortodoxe. Până la urmă, indiferent de religie, credinţa îndeamnă la uniune şi front comun pentru binele tuturor. Iată, anul trecut, suma alocată pentru biserici a fost de 200.000 lei. Evreii nu au beneficiat de sprijin pe această cale şi avem informaţii cum că alta era situaţia în mandatele de primar ale lui Tudor Pendiuc.
În alte regiuni, am remarcat o bună colaborare între primării şi comunităţile minoritare. La Gherla de pildă, de zilele municipiului, Sinagoga evreiască este deschisă publicului. A fost recondiţionată în urmă cu cinci ani şi este un punct de interes major, ca multe altele din judeţul Cluj.
Revenind la Piteşti, puţinii evrei care mai locuiesc în municipiu se reunesc odată pe an la Sinagogă, dar nu în fiecare an, la apelul preşedintelui comunităţii din regiunea Argeş, ing. Aurel Davidovici. La 18 septembrie, este celebrată Ziua Răscumpărării, una dintre marile sărbători evreieşti. Din 2018, de la această dată, Sinagoga din Piteşti este închisă. Paznicul clădirii este un căţel care primeşte hrană de la o călugăriţă, măicuţa Filoteea care se deplasează pe jos, din cartierul Tudor Vladimirescu. La ora la care am realizat fotografiile pentru reportaj, patrupedul se afla în pauza de odihnă şi nu a binevoit să vină la gard. Şi el este mâhnit de starea în care a ajuns acest imobil.
În Piteşti, Argeş, nu doar că lipseşte o colaborare pentru punerea în valoare a obiectivelor ce ţin de minorităţi, dar cu greu se găsesc fonduri şi pentru cele ale românilor. Obiectivele istorice, clădirile de parimoniu şi tot ceea ce ar putea atrage turişti sunt ultima prioritate într-un judeţ atât frumos, condus din păcate de oameni nu la fel de frumoşi.
2 Comentarii
NIR
Ha-ha, vrem s-avem, dar pe banii altora ; ca distepti mai suntem ! Dusu-s-au vremurile !
Anonim
AntoN(IR)escule, vezi ca o furi, te-ai prostit la cap sau ai consumat ceva? Discriminezi?