Bat la uşă tezele de verificare a stadiului de pregătire al elevilor pe care-i aşteaptă, în această vară, evaluarea naţională şi bacalaureatul. Noutatea din acest an constă în faptul că şi puştii din clasa a VII-a vor experimenta simularea cu scopul de a se obişnui cu examenul real de anul următor.
Mihaela Crişan, inspector şcolar general adjunct, ne-a spus că 5.720 de copii din judeţ sunt înscrişi în clasa a VII-a şi alţi 5.409 de elevi sunt trecuţi în cataloagele claselor a VIII-a.
În Argeş au fost constituite pentru acest eveniment din viaţa şcolii 141 de centre de simulare. Probele scrise au loc la 11 martie (limba şi literatura română) şi 12 martie (matematica), iar rezultatele se afişează la 22 martie.
„Adjunctul” Inspectoratului Şcolar Argeş a spus că rămâne valabilă regula prin care rezultatele de la simulare nu se trec în catalog decât la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui acestuia. Ca şi până acum, notele obţinute sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.
Egalizarea şanselor
Doamna M. Crişan a menţionat o noutate apărută în sfera procedurilor de la simulări. Bunăoară, mergând pe principiul egalizării şanselor au voie să participe la aceste verificări şi alte categorii de elevi cu CES (cerinţe educaţionale speciale), cum ar fi cei care suferă de dislexie şi disgrafie (tulburări specifice de învăţare – de scris şi de citit). Până acum erau luaţi în calcul doar copiii cu afecţiuni psihomotorii, cu boli psihice sau cu deficienţe grave de vedere. În cazul în care în şcolile din judeţ se identifică, în baza documentelor medicale, şi noul gen de candidaţi CES va fi prezent în sala de examinare, în afara membrilor comisiilor şi a profesorilor asistenţi, şi câte un reprezentant al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Argeş.
Extinderea simulării şi la clasa a VII-a are ca argument principal rezultatele slabe de la evaluarea naţională din anii trecuţi. În actualul sistem, viaţa a dovedit că în cazul în care copiii cu note foarte mici ajung de bine, de rău, la liceu, aceştia se vor regăsi, cu mici excepţii, printre tinerii care nu vor participa ori nu vor promova bacalaureatul…
Elevii din clasa a XI a şi a XII-a vor susţine simularea examenului de bacalaureat între 18 martie şi 21 martie.