Ieri, ISU Argeş a desfăşurat un amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren după producerea unei situaţii de maximă urgenţă.
Potrivit scenariului, în jurul orei 10 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, care a fost înregistrat şi de seismograful barajului Pecineagu. Sismul a provocat o avarie importantă în sistemul energetic naţional, iar personalul de tură al barajului a încercat, fără succes însă, pornirea grupurilor electrogene pentru acţionarea echipamentelor hidromecanice aferente golirii de fund. În acest context au fost informate Ministerul Apelor şi Pădurilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) şi ISU Argeş, precum şi Apele Române.
Imediat factorii decidenţi au dispus evacuarea oamenilor şi a bunurilor din comunele Rucăr, Dragoslavele, Dâmbovicioara, Cetăţeni şi Stoeneşti aflate în pericol iminent de a fi inundate. La nivelul Prefecturii a fost convocat în regim de urgenţă CJSU şi după evaluarea situaţiei au fost dispuse măsuri adecvate pentru evitarea şi limitarea pagubelor, întrucât deversările controlate duc la crearea unei unde de viitură, care pune în pericol localităţile din aval de Pecineagu. La toate primăriile din localităţile periclitate de unda de viitură s-au pus în aplicare planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor şi s-a solicitat sprijinul CJSU, ISU şi Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea (ABAAV).
Totodată, scenariul a prevăzut şi salvarea unor persoane surprinse de viitură în zona barajului din Dragoslavele, precum şi căutarea-salvarea unor oameni din zona montană.
La exerciţiu au participat autocamioane de primă intervenţie, bărci pneumatice, o motopompă, o autospecială de transport victime, o ambulanţă SMURD şi autospeciale de primă intervenţie şi comandă, dar şi forţe ale Jandarmeriei, Salvamont, Poliţiei şi ABAAV Argeş.
Val. NICOLAU