Cotidianul „Argeşul” a dezbătut în ultima vreme un subiect despre care se vorbeşte de obicei în şoaptă: traficul şi consumul de droguri. Ei bine, deputatul de Argeş al PSD Simona Bucura Oprescu a fost atentă la semnalele ziarului nostru şi într-o declaraţie politică solicită elaborarea unor legi menite să diminueze fenomenul consumului de droguri, în special în rândul tinerilor.
„O adevărată maladie”
Simona Bucura Oprescu precizează că „una dintre problemele importante cu care se confruntă România este consumul de droguri, care este în creştere de la un an la altul”. Şi mai grav este faptul că „flagelul consumului de droguri afectează şi tinerii, chiar minorii, consecinţele sociale fiind deosebite”. Din acest punct de vedere, afirmă deputatul argeşean, „se impune redefinirea legislaţiei cu privire la consumul de droguri în România”. „Efectele urmărite ar trebui să fie, pe de-o parte, reducerea consumului şi combaterea reţelelor formate, iar, pe de alta, e nevoie de un accent mai puternic pus pe prevenţie, pe educaţie şi conştientizare, în special în rândurile categoriilor vulnerabile. Este nevoie de adaptarea strategiilor naţionale în domeniu la tendinţele de pe piaţă şi ale consumatorilor, iar interacţiunea dintre instituţiile statului ar trebui să fie întărită. Nu în ultimul rând, colaborarea cu instituţiile internaţionale de profil este, de asemenea, vitală. Drogurile au intrat, din păcate, în societatea românească post-decembristă şi au făcut ravagii. Mii de persoane au de suferit, unele au plătit cu viaţa. Este nevoie de principii şi politici solide pentru combaterea fenomenului, dar şi pentru a veni în sprijinul celor deja atinşi de o adevărată maladie care este reprezentată de droguri”, a scris Simona Bucura Oprescu.
Strigăt de disperare
Se tot spune că drogurile au pătruns în principalele unităţi de învăţământ din Argeş şi afectează mulţi tineri. Specialiştii atrag atenţia că la început consumul este generat de curiozitate, ba chiar de anturajele care pun presiune pe unii tineri. Ulterior, date fiind simptomele cumplite ale sevrajului, plăcerea şi euforia sunt înlocuite de nevoia presantă de a scăpa de starea de rău care se instalează în general după circa şase-şapte ore de la administrarea dozei. Se intră astfel într-un cerc vicios al dependenţei, iar autorităţile din Argeş par total depăşite de evenimente. În alte state, de exemplu, se oferă consiliere, se face prevenţie în şcoli, sunt centre speciale de tratament şi chiar de drogare asistată pentru a evita îmbolnăvirile. La noi, ca de obicei, se bagă gunoiul sub preş şi se neagă evidenţa.
Un Comentariu
Elena Delia
Hopaaaaaaaa! Fenomenal, citeste ziarul. Ziarul Argesul. Evident singurul ziar din judet. Ma bucur ca ziarul judetului nostru reuseste, prin interventiile sale precise, sa miste ceva… Asta e presa adevarata, domnilor!