Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea în Parlament pe un proiect de alegere a primarilor în două tururi. Argumentele sunt nevoia de a creşte gradul de reprezentativitate a aleşilor şi creşterea participării la vot.
Ce spune Simona Bucura Oprescu
„De fapt, PNL şi Iohannis vor modificarea legii electorale în favoarea PNL!”, este de părere Simona Bucura Oprescu, deputat de Argeş al PSD. După ce subliniază că în 2011 PDL (care a fost absorbit în actualul PNL) a iniţiat şi a votat modificarea legii electorale pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, Simona Bucura Oprescu aduce în prim-plan o serie de date statistice interesante.
„Astfel, în 2008 a avut loc în România ultimul scrutin electoral cu alegerea primarilor în două tururi. Prezenţa la vot în 2008 a fost de 48,44%.
Dintre cele 3.183 de primării, 1.708 primari au câştigat alegerile din primul tur cu un scor de peste 50%, respectiv 53,66% din totalul primarilor au fost aleşi din primul tur. În cel de-al doilea tur au fost alegeri în 1.475 de localităţi, iar în 1.049 dintre acestea a câştigat candidatul care s-a clasat pe primul loc şi în primul tur de scrutin.
În total, 2.757 de primari ar fi câştigat mandatul indiferent dacă alegerea primarilor ar fi fost într-un singur tur sau în două tururi (1.708 +1.049) = 86,61% din total. În 2016, am avut ultimele alegeri cu un singur tur de scrutin pentru primari, prezenţa la vot fiind de 48,44%, deci o prezenţă egală cu cea din 2008, când au fost două tururi de scrutin. Astfel, argumentul conform căruia două tururi ar asigura o prezenţă mai mare la vot nu se susţine. În 2016, s-au desfăşurat alegeri în 3.186 de primării, dintre care 2.275, respectiv 71,40%, dintre primari au câştigat alegerile cu un scor mai mare de 50%. Deci ar fi fost câştigători şi dacă alegerile ar fi fost în două tururi. Doar 911 primari au câştigat alegerile cu un scor mai mic de 50%, iar dintre aceştia 604 au obţinut scoruri între 40% şi 50%. Deci afirmaţia că într-un singur tur de scrutin foarte mulţi candidaţi ar deveni primari cu scoruri de sub 20% nu este adevărată. Mai mult, dacă extrapolăm şi aplicăm acelaşi calcul matematic ca în 2008, observăm că din cei 911 aproximativ 647 ar fi câştigat probabil alegerile şi dacă ar fi fost două tururi de scrutin. Practic peste 91% dintre primari ar fi câştigat indiferent de sistemul de vot, deci şi argumentul referitor la legitimitate şi reprezentativitate nu se susţine. Este evident că PNL încearcă să modifice legile electorale pentru a-şi maximiza potenţialul câştig, probabil prin tot felul de alianţe toxice. Oare ne dorim un stat cu o democraţie autentică şi principii solide sau un stat în care un partid aflat efemer la putere „prestează” o democraţie proprie şi favorabilă sieşi?”, afirmă Simona Bucura Oprescu.
2 Comentarii
Mihnea
O cunosc pe doamna de mult.Toata viata a fost numai in politica si functii publice impreuna cu sotul.Oamenii astia nu stiu cum este sa-ti cauti un job sau sa- ti faci in CV pentru o firma privata.Alte comentarii nu Mai am.
Anonim
Oamenii aceștia sunt oamenii sistemului mafiot Românt. Ei sunt cei la care ajung șpăgile la angajare.
În concluzie nu le trebuie a ști ce este acela un C.V.,