Cât de eficientă este activitatea parlamentarilor pe care i-am trimis să ne reprezinte interesele? Ce planuri sunt în acest an important, cu alegeri europarlamentare şi prezidenţiale şi cum se vor poziţiona forţele politice? Coincide agenda cetăţenilor cu agenda oamenilor politici? Sunt doar câteva întrebări la care a încercat să răspundă ieri deputatul Simona Bucura Oprescu în emisiunea „Subiect de presă” realizată la Antena 1 Piteşti de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu.
2019 este un an cu provocări mari, dar şi cu aşteptări pe măsură. Va reuşi clasa politică să se ridice la înălţimea aşteptărilor sau vor continua dispute uneori la limita absurdului pentru putere personală şi interese de grup?
Evaluare
Aflată la al doilea mandat de deputat, după ce a fost şi prima femeie vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş (şi cel mai tânăr), Simona Bucura Oprescu este implicată în mai multe comisii importante ale Parlamentului, cum ar fi, de pildă, cea de administraţie publică. Vicelider al grupului PSD din Camera Deputaţilor, se poate spune că d-na Oprescu are suficientă experinţă politică astfel încât să ofere o imagine de ansamblu pertinentă cu privire la provocările la zi. Face politică încă de când era elevă, aşa că Mihai Golescu a spus că e nevoie ca o carieră în politică să fie construită „cărămidă cu cărămidă”, şi nu abrupt cum cred unii.
Pornind de aici, directorul cotidianului „Argeşul” a adus în discuţie eficienţa activităţii parlamentare. Nu de alta, dar e plină această instituţie de oameni care nu ar avea ce să caute pe acolo. După ce criterii poate fi evaluată activitatea unui ales? „Alegătorii sunt cei care ne dau note. Eu am fost un om sârguincios şi încerc să fac la fel, să fac lucrurile bine”, a răspuns Simona Bucura Oprescu.
„Sunt parlamentarii oameni fără forţă?”, a întrebat şi Cristina Munteanu.
„Echipa parlamentară a Argeşului a lucrat bine. Proiectele de lege pe care le-am depus au fost lucrate împreună şi apoi ne-am împărţit sarcinile. Am adus modificări la legea transportului, la legea gazelor, la protejarea industriei autohtone – toate pornite de aici, de pe plan local. Probabil că nu comunicăm susţinut şi punctual, de aceea există poate o percepţie deformată”, a spus Simona Bucura Oprescu. „Acum vreo trei ani, un parlamentar mi-a spus că el nu mai citeşte presa. Iată, aşadar, cum văd unii comunicarea”, a „atacat” Mihai Golescu, iar deputata PSD a afirmat că „în măsura în care reuşim să transmitem în mod corect mesajul şi să folosim cât mai multe vehicule pentru acest lucru prin care să ajungem la mintea şi la sufletul alegătorilor reuşim să validăm activitatea noastră”.
„Cu ce vă lăudaţi?”
Ca de obicei, Mihai Golescu a „atacat” frontal: „Dumneavoastră cu ce vă «lăudaţi»?”. „Dacă ne referim la echipa de parlamentari a PSD Argeş, avem trei senatori şi şase deputaţi. Domnul Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş, este vicepreşedinte al Senatului, o funcţie foarte importantă în stat; domnul senator Gheorghe Marin este preşedinte al comisiei de Industrii; doamna senator Cristina Stocheci este în comisia de sănătate, un parlamentar activ, dedicat, fiind şi secretar al comisiei; la Camera Deputaţilor – domnul Drăghici este chestor, trezorier al PSD şi a fost propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Înţelegem că este an electoral, dar Constituţia trebuie să fie respectată! Azi (n.r. – ieri) este ziua în care oficial România preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar Guvernul este incomplet, fiindcă preşedintele Iohannis a respins propunerea. Deputatul Radu Vasilică este secretar al comisiei de afaceri europene, deputatul Nicolae Georgescu este în comisia pentru românii de pretutindeni, Nicolae Velcea este în aceeaşi comisie şi în cea pentru industrii, toţi colegii noştri au o activitate susţinută. Nu putem aprecia activitatea parlamentarilor ca fiind slabă; avem la îndemână nişte mijloace legale precum interpelările, întrebările, declaraţiile politice şi activitatea în comisii – iar aceste mijloace sunt cele de control asupra Guvernului. La Piteşti, în fiecare vineri, la ora 9, am audienţe. În ultima săptămână am avut 17 argeşeni la audienţe, iar pentru mulţi am găsit soluţii tocmai prin mijloacele amintite. Am avut situaţii legate de ANRP care s-au rezolvat, altele legate de drepturile copiilor care s-au rezolvat, iar altele sunt în lucru. O astfel de problemă se referă la staţia CFR Goleşti pentru care încercăm să demonstrăm că ar trebui să rămână în administrarea CFR, şi nu privată”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Priorităţi
Pornind de la ideea că la orice început de drum (deci şi la debutul unui mandat parlamentar) se porneşte cu o serie de priorităţi, cei doi realizatori ai emisiunii de ieri au vrut să afle care sunt acestea pentru Argeş şi în ce măsură şi-au găsit ele rezolvarea. „Din păcate, pe partea de infrastructură de transport lucrurile au mers greu. Nu am reuşit să facem reguli care să ne ajute. De exemplu, modelul polonez a fost de succes: tot succesul lor a venit din modul în care au reorganizat administrativ ţara. Au plecat de la 48 de voievodate şi au ajuns la 12. Partidul care a girat reforma pe toate palierele nu a mai intrat în Parlament, aşa de mare a fost «deranjul». Dar a urmat progresul. La noi se vorbeşte doar despre descentralizare şi s-au făcut nişte paşi, dar atât. În Polonia au fost reforme administrative, teritoriale, profunde. Revenind, autostrăzile, de exemplu, nu ţin de autorităţile locale. Acum ar trebui să ţinem cont de regulile noului exerciţiu financiar european. Pentru argeşeni, autostrada Piteşti-Sibiu este foarte importantă, iar vestea bună este că a fost obţinut acordul de mediu. Este vitală şi pentru România, fiindcă e nevoie de legături internodale – rutiere, maritime, ferate… Bucata care lipseşte acum din aşa-numitul coridor IV este tocmai Piteşti-Sibiu; s-au scos în 2017 la licitaţie tronsoanele I şi V. Odată cu acordul de mediu, se poate trece la altă etapă. Echipa noastră a făcut tot ce a putut pentru a «împinge» acest proiect. Am modificat, de exemplu, legea achiziţiilor publice, am modificat legislaţia încât să fie făcute mai rapid proiectele de mare anvergură etc”, a mai declarat invitata.
Bani…
În spaţiul public sunt vehiculate numeroase informaţii despre sumele pe care parlamentarii le-ar încasa în raport cu activitatea prestată. „Este o abordare nedreaptă. Indemnizaţia este confundată de foarte multe ori cu veniturile pentru cabinetul parlamentar. Un parlamentar va ajunge să câştige în jur de 10.000 lei după 1 ianuarie, iar alţi bani sunt pentru activitatea cabinetului, pentru angajaţi etc.”, a răspuns Simona Bucura Oprescu. Şi pentru că tot a venit vorba despre bani, Mihai Golescu a adus în discuţie o temă importantă pentru mediul privat: creşterea salariului minim impusă de Guvern fără a oferi şi pârghiile care să permită angajatorilor a remunera mai bine salariaţii. Asta, în vreme ce salariile bugetarilor au urcat ameţitor. Recunoscând că sunt unele probleme din acest punct de vedere, deputatul PSD a arătat că măsurile luate de Guvern în planul investiţiilor ar fi fost şi ar fi pentru sprijinirea mediului de afaceri.
„În România a fost creştere economică şi a fost constantă. Marile investiţii au făcut din România un şantier în 2018 şi la fel va fi şi în 2019, mai ales că încep lucrările pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală; să nu uităm, de asemenea, că s-a dat şi un ajutor de stat pentru anumite companii, inclusiv Dacia, pentru creşterea capacităţii de producţie. Aproape 28 milioane euro. Un lucru foarte bun pentru Argeş şi România, căci industria auto trage după ea economia românească. Ştim că pentru mediul privat este greu acum să aibă forţă de muncă bine calificată şi să asigure fluxul financiar pentru salarii. Trebuie stimulate firmele private, dar trebuie înţeleasă şi menirea angajaţilor de la stat. În sănătate şi învăţământ s-au făcut nişte salturi salariale pe care nimeni nu le vedea posibile în urmă cu mai mulţi ani, iar din 2020 intră în vigoare o grilă de salarizare mai bună care ar fi trebuit să intre în vigoare în 2022. Comparaţia stat-privat nu ar trebui făcută, dar consider că este de datoria noastră să facem în aşa fel încât să oferim forţă de muncă bine calificată pentru mediul privat, să oferim predictibilitate şi stabilitate. Aş vrea să subliniez că PSD este prietenul capitalului românesc şi încearcă să vină cât mai mult în sprijinul mediului economic”, a conchis Simona Bucura Oprescu care a mai arătat că în 2019 va apărea în Argeş, la Mioveni, un nou spital şi că multe alte proiecte finanţate de stat vor demara în judeţul nostru.
Un Comentariu
miki@home.ro
Daca ne gandim ca ai fost „crescuta” de Nicolescu, Vecinul , iti dam nota 2