# Florarii din Piteşti şi-au aprovizionat standurile cu flori de sezon, care pot fi plantate atât în grădină, cât şi în ghivece. Un adevărat spectacol de petale şi frunze.. Cei din buricul târgului au aşternut la picioarele trecătorilor covoare de muşcate şi panseluţe, ţesute mai ales în tonuri de roşu, galben şi violet.
În curcubeul de petale am ochit petunii în nuanţe de mov şi roz, din prima producţie, precum şi lalelele purpurii, înflorite şi cu bulbi. Ce preţuri au pus negustorii pe… portativ, cu o săptămână înainte de Simfonia Lalelelor, citiţi în ceea ce urmează.
Petuniile
La florăria de lângă pasajul Griviţei, micuţa petunie livrată în paharul de producţie are preţul de 2.50 lei. Petunia curgătoare bine crescută în ghiveci costă, la florăria din faţa complexului „Fortuna”, aproape de 10 ori mai mult (23 lei). Petuniile se îngrijesc uşor. Aceste plante pot fi plantate atât în grădină, cât şi în ghivece normale sau suspendate. Iubesc apa şi solul nisipos. Pot fi udate în fiecare zi sau o dată la două zile.
Vara, pe caniculă, e bine să fie udate şi dimineaţa şi seara. Apa le stimulează producţia de flori. Dacă nu primesc o cantitate suficientă de lichid, frunzele sunt primele care se usucă, în timp ce florile îşi pierd intensitatea culorii. Au neapărată nevoie de soare, cel puţin cel puţin 6-8 ore pe zi; cele care stau la umbră vor face multe frunze şi foarte puţine flori.
Având tulpina foarte fragilă, care se poate rupe destul de uşor, este bine să fie plantate în locuri ferite sau în vase care pot fi adăpostite când plouă abundent sau când vântul bate cu putere. Este indicat ca ghiveciul cu petunie să fie întors la 180 de grade odată pe săptămână. Florile ofilite trebuie tăiate sau ciugulite, pentru ca planta să formeze noi şi noi boboci. În plus este bine să fie ciupite vârfurile lăstarilor pentru o viitoare înflorire abundentă şi o ramificare bogată a tufelor.
Muşcatele
Muşcata românească se vinde cu 15 lei. Cea pitică are preţul de 9 lei. Iar noua generaţie de muşcate înmulţite în vestul Europei (Calliope) scoate din buzunarul iubitorilor de flori 45 lei (semicurgătoare).
Muşcatelor le plac spaţiile deschise şi bine aerisite, dar ferite de curenţi puternici de aer. Trebuie să aibă destul spaţiu în ghiveci pentru dezvoltare. Le place lumina, dar soarele puternic le arde. Aşadar, în zilele toride de vară, ar fi bine să fie protejate cu o umbrelă sau să le fie mutate din bătaia directă a razelor solare.
Se udă regulat, dar nu excesiv; vara, de 2-3 ori pe săptămână, ori zilnic, dacă sunt ţinute în soare mai multe ore. Din luna aprilie ,până în luna septembrie se adaugă în apa de udat îngrăşământ lichid. Periodic, se ciupeşte vârful lăstarilor pentru ca planta să se ramifice şi să se îmbogăţească. Ciupirea constă în scurtarea ramurilor cu cel mult o treime.
Panseluţele
Răsadul înflorit de panseluţă costă între un leu şi 2.50 lei. Panseluţele nu sunt pretenţioase când vine vorba de sol şi se dezvoltă foarte bine în locuri umbrite. Aceste plante catifelate pot înfrumuseţa atât grădiniţa cu flori, cât şi mâncăruile, fiind perfect comestibile. Cu florile de panseluţă pot fi decorate salatele, torturile şi prăjiturile.
Lalelele
Bulbul de lalea se vinde cu 1.50 lei, iar floarea cu bulb, cu 2.50 lei. După plantare bulbii trebuie udaţi foarte bine, şi în mod regulat ulterior, în funcţie de ploile căzute. Bulbii de lalea au nevoie de 2-4 săptămâni pentru a înflori (in cazul plantării de primăvară).
Alte preţuri
Dacă vă bate gândul să plantaţi flori în această primăvară, iată şi alte preţuri practicate de florarii din Piteşti, la răsaduri livrate în tava de cultură: crinul, 2.50 lei; bănuţul (năsturelul), 3 lei; crăiţa, 3lei; garofiţa, 5-9 lei; dalia pitică, 9 lei etc.