În premieră la emisiunea „Subiect de presă” de la Antena 1 Piteşti, invitat a fost ieri dr. ing. Ilarie Isac, cel cunoscut şi sub numele de „Părintele Simfoniei Lalelelor”. Nici că se putea un invitat mai nimerit în condiţiile în care în aceste zile Piteştiul a îmbrăcat din nou hainele de sărbătoare florală. Emisiunea a fost una antrenantă. Realizatorii Cristina Munteanu (directorul postului TV) şi Mihai Golescu (directorul ziarului „Argeşul”) au ştiut să „scoată” de la invitatul lor amintiri nepreţuite, dar şi propuneri care mai de care mai interesante privind îmbunătăţirea manifestării şi nu numai. Vor fi oare autorităţile receptive la propunerile celui care în urmă cu 40 de ani a avut ideea de a iniţia Simfonia Lalelelor?
„Istoria adevărată”…
Cristina Munteanu şi Mihai Golescu şi-au propus în primul rând să aducă în prim-plan istoria adevărată a Simfoniei Lalelelor. De ce „adevărată”? Deoarece, în timp, s-au produs mai multe mistificări, din cine ştie ce interese. Iată câteva aspecte care merită amintite:
* primele lalele nu au fost aduse în Piteşti în 1972, cum s-a spus deseori, ci cu mult înainte. „Eram în armată la Tancuri, în Piteşti, în 1951, când am văzut lalele în Piteşti. Deci erau deja aici”, a spus Ilarie Isac;
* niciodată nu s-a tăiat panglică oficială la Simfonia Lalelelor înainte de 1989 (în presă apare o fotografie cu tăierea unei panglici, dar care nu este de la evenimentul respectiv);
* expoziţia principală de la Casa Cărţii nu era organizată de comercianţi, ca acum, ci de specialişti în aranjamente florale şi horticultură.
Începuturi…
Aşadar, cum a început Simfonia Lalelelor? „La cererea mea, în anul 1972, am venit în Piteşti de la Bucureşti şi am constituit Trustul Pomicol Mărăcineni. Atunci am văzut lalelele din Piteşti, aranjamentele de aici şi am fost plăcut impresionat. Aşa mi-a venit ideea de a organiza o expoziţie şi chiar am făcut planuri pentru o expoziţie permanentă cu pomi, viţă-de-vie, flori etc. în zona Valea cu Tei, pe vreo 20 de hectare de teren. Nu s-a mai făcut nimic. Dar acum ar fi momentul, căci primăria va avea 120 de hectare lângă Arpechim unde va face parc industrial. Poate fi acolo o Grădină Botanică de ţinută!”, a spus Ilarie Isac.
Alte idei…
Pe de altă parte, Ilarie Isac are şi alte propuneri concrete:
* constituirea unei fundaţii a Simfoniei Lalelelor care să aibă personalitate juridică şi sediu şi să funcţioneze tot anul;
* expoziţia dendro-floricolă să fie cu participare internaţională;
* să se facă o previzionare a expoziţiei;
* să fie un comitet de iniţiativă care nu doar să genereze idei, ci să se şi ocupe de ducerea la îndeplinire a acestora;
* să se pună accent pe cercetare şi pe creaţie;
* să se facă un festival al prunului în Piteşti;
* să fie construit un centru expoziţional cu pavilioanele necesare.
„Sunt optimist că lucrurile vor evolua în bine fiindcă îl văd pe primarul nostru receptiv la ce e frumos. Este însă nevoie să fie ascultaţi oamenii care se pricep”, a concluzionat Ilarie Isac.
Grijă pentru frumos…
Preşedinte al Asociaţiei Pomicultorilor din România, inginerul Ilarie Isac a fost mereu angrenat în domeniul sensibil şi atât de promiţător al creşterii şi îngrijirii plantelor. Dr. ing. Ilarie Isac a semnat şi în ziarul „Argeşul”, de-a lungul anilor, numeroase articole care fac referire la istoria Simfoniei Lalelelor. Tot timpul a militat pentru ca manifestarea să crească în valoare şi nu s-a mulţumit niciodată cu puţin. Nu o face nici acum. Cu siguranţă că în acest weekend va observa la Simfonia Lalelelor lucruri care unor ochi neavizaţi le scapă. Şi, în viitoare apariţii în presă, le va semnala cu certitudine… Şi asta deoarece are constant grijă pentru frumos, pentru valori naţionale şi pentru comorile pe care acest pământ le-a dăruit sau încă le ascunde.
Claudiu DIŢA