Cine a văzut filmul cu titlul „Despărţiţi, dar împreună” îşi dă seama cam cum au stat lucrurile la ediţia din acest an a Simfoniei Lalelelor. Şi anume, la fel ca în cuplul din producţia de la Hollywood, şi la Simfonie au stat în acelaşi areal „actori” diverşi, unii până mai ieri puternic legaţi de interesul politic, că doar sunt membri ai aceluiaşi partid; numai că s-au purtat rece unii cu alţii.
Dincolo de disputele de orice fel, însă, a fost o ediţie reuşită a Simfoniei Lalelelor (a 42-a), stricată pe alocuri doar de ploaia şi de frigul sâcâitoare…
O tribună, trei grupări
A fost multă lume bună la deschiderea de vineri a evenimentului, ca să spunem aşa, de la ambasadorii unor ţări străine până la vicepremierul Ana Birchall şi preşedintele PNL Ludovic Orban sau reprezentanţii Parlamentului şi ai autorităţilor judeţene. Armonia de altă dată, însă, nu a mai fost prezentă, pe fondul conflictului din interiorul PSD Piteşti. Deşi primarul Cornel Ionică (PSD) a insistat ca aleşii locali ai PSD şi alţi invitaţi să urce pe tribuna special montată în faţa Primăriei, mulţi au preferat să stea la nivelul solului. Aşa au procedat atât Cristian Gentea, preşedintele PSD Piteşti, cât şi viceprimarul Sorin Apostoliceanu şi alţi consilieri locali, dar şi primari precum Ion Dumitru de la Albota sau Aurel Bălăşoiu de la Rociu. De partea cealaltă, grupul PNL a stat tot „la sol”, dar în cealaltă parte a tribunei montate la Primărie. Toţi aveau fulare galbene, ca să ştie lumea cu cine are de-a face, că doar e campanie electorală pentru europarlamentare, nu? Alături de Ionică au stat însă vicepremierul Ana Birchall, prefectul Emilian Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, preşedintele PSD Argeş, Şerban Valeca, deputaţii Simona Bucura Oprescu şi Cătălin Rădulescu, dar şi invitaţii din străinătate. La un moment dat, viceprimarul Sorin Apostoliceanu propusese ca tribunele pentru oficialităţi şi public să nu mai fie montate în faţa Primăriei, dar s-a revenit asupra deciziei.
Care alegorice
Continuând o colaborare de peste 12 ani, o delegaţie a Primăriei Piteşti, condusă de edilul-şef Cornel Ionică, a dat curs în martie invitaţiei partenerilor olandezi de a stabili, împreună cu membrii fundaţiilor Tynaarlo-Piteşti şi Bloemen Corso Eelde, tematica şi detaliile necesare realizării carelor alegorice pentru ediţia din acest an a Simfoniei Lalelelor. Aceste care reprezintă principala atracţie a festivalului de la Piteşti şi ele au deschis Parada Florilor care s-a desfăşurat în zona centrală a oraşului. Sub coordonarea Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului, voluntari olandezi din cadrul celor două fundaţii partenere au lucrat alături de echipele Primăriei Piteşti şi de copii la cele trei care alegorice, temele alese fiind „Grădina veselă”, „Petrecere” şi „Explozie florală”. În momentul în care s-a dat startul paradei, în aer au fost lansate confetti şi baloane. Cele trei care alegorice au fost în zona centrală în cele trei zile ale Simfoniei, astfel încât publicul să îşi poată face poze cu ele.
Fără momente „delicate”
Au fost montate două tribune şi pentru public, iar până la Casa Cărţii Parada Copiilor a fost urmărită de mii de cetăţeni ieşiţi să se bucure de eveniment (noroc că nu a plouat, deşi a fost cam frig!). Presa centrală a fost şi ea în număr mare, doar-doar s-o petrece vreun moment delicat precum cel de anul trecut când, fără ca organizatorii să ştie, o fetiţă îndrumată de instructoarea ei a făcut tumbe pe asfalt în faţa gazdelor şi invitaţilor, în frunte cu premierul Viorica Dăncilă, stârnind un imens scandal. Nu a fost cazul de această dată, totul desfăşurându-se fără incidente. Iar elevii de la liceele care au avut reprezentanţi în paradă au făcut o adevărată întrecere de scandări în favoarea instituţiilor lor de învăţământ. La un moment dat, la Casa Cărţii au ajuns şi elevii de la LPS care strigau cât îi ţineau rărunchii numele liceului lor. „PSD? Ăştia strigă PSD?”, au ciulit urechile reporterii unei televiziuni „prietenă” lui Liviu Dragnea. S-au dezumflat rapid când au auzit că nici pomeneală de aşa ceva!
Hlizeală
PSD ar fi putut să profite de moment pentru a puncta cumva electoral, dar nu a făcut-o. Niciun reprezentant al acestui partid nu a purtat însemne politice. În schimb, cei de la PNL au purtat fularele galbene de campanie şi Orban „a făcut baie de mulţime”, cum se spune. La un moment dat, grupul PNL a ajuns la Casa Cărţii şi a refuzat să urce pe podiumul de unde se ţineau discursurile de deschidere. În schimb, întâlnindu-se cu deputatul Ionuţ Moşteanu de la USR, s-au pus pe o hlizeală generală, în vreme ce Ludovic Orban făcea poze la foc automat cu fetele din mulţime.
„Pentru piteşteni”
Vicepremierul Ana Birchall a transmis un mesaj din partea premierului Viorica Dăncilă şi a făcut o întreagă apologie a lalelelor, descoperind şi noi cu acest prilej câte semnificaţii poate avea o floare. Rând pe rând, au luat cuvântul prefectul Emilian Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, dar şi invitaţi de peste hotare care au apreciat eforturile depuse de către organizatori. Primarul Cornel Ionică a ţinut să le mulţumească piteştenilor pentru faptul că au contribuit la continuarea tradiţiei Simfoniei Lalelelor, după care a declarat deschisă manifestarea. Tot vineri s-a semnat şi un protocol de înfrăţire între municipiul Piteşti şi oraşul palestinian Beit Jala. Iar sâmbătă, chiar dacă a plouat, mulţi piteşteni au ţinut să fie prezenţi la spectacolul în aer liber oferit în Piaţa Primăriei, recitalurile Lorei şi formaţiei „Zdob şi Zdub”, precum şi focul de artificii fiind cele mai aşteptate.
Comerţ
De la Primărie şi până la Casa Cărţii, centrul Piteştiului a fost plin cu standuri ale unor comercianţi – peste 200 – care au sperat că vor face aceleaşi vânzări bune ca şi în alţi ani. În ciuda vremii câinoase, Simfonia a fost şi un succes comercial, vânzările fiind mari. Tocmai din acest motiv, comercianţii vor mai putea rămâne pe „poziţii” încă o săptămână. Vremea să ţină cu ei… Revenind, mai trebuie menţionat că toţi comercianţii au primit diplome şi cupe de participare din partea organizatorilor.
Dezbatere
Ulterior, în special în mediul online, discuţiile pe marginea evenimentului au îmbrăcat forme multiple. În timp ce mulţi lăudau manifestarea şi îi felicitau pe organizatori, alţii postau mesaje cum că Simfonia Lalelelor ar avea caracteristici „comuniste”. Că de ce paradă, că de ce tribune, că de ce politicieni la eveniment, că atunci când venim noi la putere facem şi dregem şi rupem norii etc. Până una-alta, aşa cum e, Simfonia Lalelelor reprezintă un punct de reper pe harta evenimentelor anuale la Piteşti şi atrage multă lume. Venim şi noi cu o propunere: pentru a fi evitate discuţiile de tot felul şi, de ce nu, pentru a aduce şi un concept nou:
Ce ar fi ca Primăria să ia legătura cu o firmă specializată în evenimente (pe bază de proiect şi licitaţie, desigur) şi să lase firma cu pricina să se ocupe de concept aşa cum se întâmplă la Cluj cu festivalul Untold?
Primăria ar furniza tot suportul necesar şi s-ar elimina orice discuţii. Discuţii pe care cei mai mulţi dintre cetăţeni le dezavuează, căci pe ei îi interesează explozia de culoare şi frumuseţe generată an de an de Simfonia Lalelelor care este, în primul rând, a lor!