Silvestru D. Voinescu va fi omagiat astăzi de Biblioteca Judeţeană, instituţia culturală pe care a condus-o vreme de patru decenii, printr-o expoziţie de cărţi cu autografe, articole, reviste, fotografii şi documente personale. Născut la 2 ianuarie 1935, în comuna Călineşti, venerabilul cărturar s-a stins din viaţă la 13 septembrie 2005, povestind despre Biblioteca lui până în ultimul ceas, cu puterile care-i mai rămăseseră...
O personalitate
Silvestru D. Voinescu a absolvit Liceul de Băieţi Nr. 1 din Piteşti (astăzi, Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”) şi a fost licenţiat în Drept la Bucureşti. Activitatea de bibliotecar a început-o în anul 1955, la Biblioteca Raională din Topoloveni, unde a rămas până în 1963, când a fost promovat la Biblioteca Regională Argeş. A fost numit director al acestei institutii la 1 septembrie 1964, funcţie pe care a ocupat-o până în 2004. În 1971 a fost trimis în Germania Democrată, pentru a cerceta mijloacele tehnice (mecanizate şi electrice) folosite în bibliotecile publice. Cu acest prilej, a cunoscut îndeaproape modul de organizare şi funcţionare a bibliotecilor publice din Berlin, Dresda, Potsdam, Rostok. În 1980 a luat din nou calea Germaniei; de data asta a mers la Dresda, unde se afla cea mai mare bibliotecă de carte germană din lume, pentru a cerceta tehnica hârtiei medievale şi a tipăriturilor din Evul Mediu german.
Silvestru D. Voinescu îşi leagă numele şi personalitatea de modernul lăcaş al Bibliotecii Judeţene Argeş „Dinicu Golescu”, inaugurat în anul 2003. Onorat cu numeroase distincţii, a scris peste 350 de articole şi studii în publicaţii naţionale şi locale. Este autorul volumelor: „Mânăstirea Curtea de Argeş. Impresii”, „Un secol de activitate corală în Piteşti”, „Argeşeni în spiritualitatea românească”, vol. I, „O viaţă printre cărţi”, „Călineşti 600”, „Argeşeni şi musceleni în Academia Română”, „Istoria Municipiului Piteşti” (coautor), „Argeşeni în spiritualitatea românească”, vol. al II-lea (colaborator), „Judeţul Argeş – mică enciclopedie” (colaborator), „Argeş – Cartea Eroilor” (colaborator), „Piteşti” (colaborator), „Piteşti 600” (colaborator).