* „Mihai Golescu este un brand!”
Directorul ziarului nostru, Mihai Golescu, şi-a dăruit ziua de naştere manifestării care a contopit armonios anunţarea proiectului „Satul argeşean faţă în faţă cu viitorul european” şi lansarea propriilor cărţi: „În căutarea lui Dumnezeu”, respectiv „Nordul moral” (volumele II şi III). În cununa dublului eveniment de la Biblioteca Judeţeană au fost prinse numeroase aprecieri ale oamenilor de cultură faţă de seniorul presei argeşene care a sărbătorit, vineri, 74 de ani de viaţă şi 50 de ani de carieră jurnalistică.
„Satul rămâne văduv”
ÎPS Părinte Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, unul dintre eroii scrierilor adunate de ziaristul Mihai Golescu în cărţile lansate, a conturat portretul autorului, demonstrându-şi ataşamentul faţă de acesta, a aplaudat proiectul lansat, jelind satele pustii, a vorbit despre condiţia jurnalistului – „cea de-a patra putere în stat cu… cerşeală” – s-a rugat pentru pace şi solidaritate. Calinic Argeşeanul a captat atenţia publicului cu a sa cuvântare neconvenţională, plină de farmec şi de har. „Satul rămâne văduv. Într-un an avem 4.000 de botezuri, 6.000 de cununii şi 12.000 de decese… Satul se subţiază demografic. E o dramă… Cea mai mare jale simt când văd case în paragină ce stau să se prăbuşeascã şi când văd şcoli părăsite… Într-o zi vom vedea şi biserici închise”, a atras atenţia Ierarhul.
„Pădurile sunt pline de lână…”
Academicianul Gheorghe Păun: „Formidabilă iniţiativa satului argeşean. Este nemaipomenit cum a început acest proiect. E lucrare lungă în sate. Probleme sunt multe: tăierea pădurilor, nefolosirea micilor resurse, îmbătrânirea populaţiei. Toate pădurile sunt pline de lână… «În căutarea lui Dumnezeu» este o carte cu titlul promiţător. Se pot petrece minute bune privindu-i coperta care sugerează, prin imaginile bine alese, Raiul şi Iadul.”
O carte rară
Filofteia Pally, cercetător ştiinţific, i-a dăruit domnului Golescu o carte rară, „Însemnare a călătoriei mele – Constantin Radovici din Goleşti – făcută în anul 1824,1825,1826”, şi i-a urat: „Ani mulţi de aici înainte, în scopul iluminării unor spirite pentru atragerea lor în demersul închinat satului românesc”.
„Are verticalitate”
Omul de afaceri Gheorghe Badea: „Îl felicit pe domnul Golescu pentru că la cei 74 de ani de viaţă şi la cei 50 de carieră jurnalistică a demonstrat că are verticalitate. Satul trece printr-un zbucium fantastic. Nu este în pas cu evoluţia societăţii moderne. Nu mai poate face faţă cerinţelor noi. Guvernanţii, autorităţile ar trebui să se gândească la o comasare a comunelor, ca să devină forţe zonale, pentru că, altfel, costurile sunt mari… E bine să păstrezi tot ce înseamnă spiritualitate românească, dar asta nu înseamnă că trebuie să rămânem încremeniţi în viaţa socială.”
„Un iluminat”
Dr. Victoria Irimia: „Domnule Golescu, vă mulţumim că aţi venit cu «Pluguşorul» la poarta sufletelor noastre! Am să vă… ciupesc şi eu puţin, întrebându-vă: de ce să-l căutăm pe Dumnezeu când de fapt El ne caută pe noi şi ne găseşte de la prima noastră suflare? Datoria noastră este să apărăm această scânteie extraordinară. Dumneavoastră sunteţi un iluminat. Vă aştept în fiecare an cu «Pluguşorul»”.
„Ştie să aleagă”
Omul de afaceri Marcello Battaglia: „E foarte frumos ce se întâmplă la această manifestare. Liantul e Mihai Golescu. E un tip care ştie să aleagă în ce direcţie să meargă. Îi mulţumesc că există în viaţa mea din 2010. Îi mulţumesc pentru prietenia sinceră pe care mi-o dăruieşte.”
„Societatea respiră prin tine”
Scriitorul Mihail Ghiţescu: „Sunt decanul de vârstă al acestui eveniment, fiind născut în anul 1920. Am plăcerea să mă aflu la o aniversare foarte importantă, a unuia dintre cei mai reprezentativi ziarişti ai judeţului. Mihai Golescu este un brand! Să ai grijă, domnule Golescu, fiindcă societatea respiră prin tine!”
„Îi mulţumesc”
Profesorul Vasile Ghiţescu: „Îl cunosc pe domnul Golescu de 55 de ani, de când aspiram la o facultate… Ne-am completat unul pe altul, ne-am sfătuit şi îi mulţumesc Creatorului pentru momentele grele pe care le-am depăşit. Îi urez sănătate colegului şi prietenului meu de-o viaţă.”
La mulţi ani!
Publicistul Nicolae Badiu: „La mulţi şi buni ani, domnule Golescu!”
Doi dascăli din Vultureşti, soţ şi soţie – profesorii Mateescu, prieteni cu eroul frumoasei întâmplări – au dat tonul şi toată lumea i-a cântat domnului Golescu „La mulţi ani!”. Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.
Un Comentariu
Anonim
La multi ani, maestre! Sa ne incantati mereu cu articolele d-voastra! Va multumim pentru colaborare si pentru promovare, eu, colegele mele si elevii care studiaza limba românā in Italia. Multa sanatate! Delia Dumitricā