În condiţiile în care multe companii de stat din judeţ s-au dus pe Apa Sâmbetei, privaţii sunt cei care susţin economia. Am scris în ediţiile precedente despre faptul că, în ciuda pierderilor grele (la propriu şi la figurat) din industrie, antreprenorii din Argeş au dezvoltat companii profitabile care produc şi bani, şi locuri de muncă. Nu o să le reiau, dar revin pe subiect cu câteva informaţii interesante pe care le-am aflat de la Registrul Comerţului (RC).
Aproape 1.800
Primul – creşterea cu peste 30% a numărului de firme înfiinţate faţă de anul trecut. Mai exact, 1.787 firme au apărut de la începutul lui 2017, în vreme ce în primul trimestru al lui 2016 aveam 1.363 firme. Media la nivel naţional este de +23%. Conform angajaţilor de la RC, acest lucru este pus pe seama lansării programului „Start Up Nation”. Reversul medaliei ar putea fi însă desfiinţarea multora dintre ele dacă proiectele sunt respinse la concurs.
„Probabil că nimeni nu doreşte să ţină o firmă doar cu numele, dacă nu reuşeşte să obţină finanţare” – spun cei de la Registrul Comerţului.
Evident, nu toate firmele noi sunt înfiinţate pentru a obţine finanţarea prin program. Dar ţinând cont de ponderea mare, vorbim deocamdată de o creştere artificială. Trebuie să aşteptăm rezultatele analizei, ba mai mult, să urmărim ce se întâmplă în primii ani de activitate. Majoritatea sunt SRL-uri (1.269), urmate de PFA (293) şi Întreprinderi Individuale (178).
Şi la capitolul dizolvări lucrurile stau bine, în sensul că, în perioada ianuarie – mai, au fost doar 286 de operaţiuni, faţă de 416 câte s-au înregistrat în prima parte a anului 2016. Radieri au fost, de asemenea, mai puţine: 1.179, comparativ cu 1.512.
Perspectivele sunt, aşadar, încurajatoare pentru judeţ, rămâne de văzut cum se vor descurca noii patroni.