De ieri, profesorul Constantin Cârstoiu, folclorist şi publicist, îşi doarme somnul de veci la Nucşoara, fiind înmormântat pe plaiurile natale. După ce sicriul cu trupul neînsufleţit a părăsit capela bisericii „Sf. Ilie” din Piteşti, a luat drumul satului Sboghiţeşti din comuna nucilor. Înainte de a poposi în ţintirimul din sat, cortegiul funerar s-a oprit, pentru câteva clipe, în faţa casei părinteşti, pentru ca răposatul să-şi ia adio de la locul unde şi-a petrecut copilăria (a fost dorinţa sa, lăsată cu limbă de moarte).
Pe ultimul său drum, profesorul Constantin Cârstoiu a fost însoţit de rude, prieteni, cunoscuţi, apropiaţi, foşti colegi de la ziarul „Argeşul”, fostul Centru Judeţean al Creaţiei Populare Argeş, Muzeul Judeţean Argeş, Consiliul Judeţean. A primit peste 12 coroane, majoritatea din flori naturale (garoafe şi gerbera).
Constantin Cârstoiu s-a născut la Sboghiţeşti, în Nucşoara, la 7 iunie 1938. Absolvent al Liceului/Colegiului „Dinicu Golescu” Câmpulung (1956) şi al Facultăţii de Filologie Bucureşti (1962) a fost: reporter la Studioul Regional de Radio din Târgu-Mureş (1962-1966), redactor la ziarul „Secera şi ciocanul” din Piteşti (1966-1968), secretar de redacţie la cotidianul „Oltul” din Slatina (1968), împuternicit în Comitetul pentru Presă şi Tipărituri Bucureşti, în judeţul Argeş (1968-1978), inspector, şef de birou, director la Întreprinderea Cinematografică Argeş (1978-1997), referent în cadrul Centrului Judeţean al Creaţiei Populare Argeş (din 1997 până în 2010, când s-a pensionat; a rămas colaborator, până în 2015). Cele mai importante volume ale sale sunt „Căluşul” (2001), studiu monografic de referinţă, şi „Drumul Piţulesei – Maria Cârstoiu, valoros rapsod al plaiurilor muscelene” (2003), dedicat bunicii sale. Şi-a adus contribuţia, în calitate de colaborator, la realizarea lucrărilor: „Piteşti 600. Memento” (1983); „Mausoleul de la Valea Mare Mateiaş” (1984, 1988); „Argeş. Cartea Eroilor” (1984). Constantin Cârstoiu a fost vicepreşedinte în cadrul Asociaţiei folcloriştilor argeşeni „Constantin Rădulescu-Codin”. A semnat articole, cronici şi comentarii în diferite publicaţii culturale.
Om blând şi foarte respectuos (încerca să nu supere pe nimeni), profesorul Constantin Cârstoiu s-a stins din viaţă liniştit şi împăcat. A fost înmormântat alături de părinţii lui, Gheorghe şi Elena Cârstoiu.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
„Argeşul”