Tot mai mulţi dreptcredincioşi îşi îndreaptă paşii spre lăcaşurile de cult în care se află trupuri de sfinţi sau măcar fragmente din moaştele acestora. După cum se observă în ultimii ani, pe lângă sfinţii prezenţi pe teritoriul ţării noastre, cum ar fi Dimitrie cel Nou, Sfânta Parascheva sau Sfânta Filoteea de la Argeş, oamenii evlavioşi îl cinstesc tot mai mult pe Nectarie, sfântul ale cărui moaşte se află în insula grecească Eghina.
Fiind întemeietor al unei mănăstiri şi bun exemplu de vieţuire ascetică, Sfântul Nectarie este un model pentru călugări. Multe lăcaşuri de cult de pe teritoriul ţării noastre, dar şi din eparhia Argeşului şi Muscelului au primit hramul acesta.
Pelerinaj la Brădet
În judeţul nostru, mâine, în ziua prăznuirii sale, după cum se estimează, peste 500 de oameni vor fi prezenţi la Schitul Sf. Nectarie din Brădet. Deşi drumul este anevoios, în fiecare an, credincioşii vin în număr impresionant din multe zone ale ţării. Aşezământul monahal se află într-un superb cadru natural, pe vârful unui deal abrupt. Obştea monahală este păstorită de un stareţ tânăr, Filotei, cel care şi-a demonstrat şi abilităţile administrative, dar şi pe cele pastorale. Şi-a creat faima unui bun duhovnic pe care-l caută mulţi tineri însetaţi de cuvântul lui Dumnezeu şi sfaturi înţelepte. Dincolo de profunzimea predicilor stareţului şi de frumuseţea slujbelor, mirenii caută sprjinul Sf. Nectarie. Aici se află părticele din moaştele lui şi oricine a ajuns să îngenuncheze în faţa raclei cu sfinte odoare a simţit cum liniştea îi cuprinde sufletul şi problemele care-l copleşesc îşi găsesc încet, dar sigur rezolvarea. Sătenii din Brădet consideră că o minune în sine e faptul că urşii, lupii, vulpile nu dau atacul în comuna lor, deşi zona este montană şi localitatea înconjurată de păduri.
Mărturie cutremurătoare
Oameni din toate categoriile sociale, unii întorşi la dreapta credinţă după încercări grele, povestesc despre felul în care Sf. Nectarie a intervenit în chip salvator. Mai cu seamă cei chinuiţi de grele suferinţe provocate de cancer ori alte boli incurabile au scăpat din ghearele morţii după ce au cerut ajutorul sfântului. O mărturie cutremurătoare face chiar fostul primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc. După cum opinia publică ştie, acesta a trecut printr-o perioadă neagră a vieţii sale, iar acum spune că nici nu ar fi supravieţuit dacă nu l-ar fi ajutat Sf. Nectarie. Chiar şi fiica acestuia avea să se confrunte cu necazuri mari chiar în perioada în care era însărcinată. Conform previziunilor medicale, copilaşul pe care-l purta în pântece era afectat, iar naşterea sa era sub semnul întrebării. Astăzi fostul edil spune cu mâna pe inimă că întreaga sa familie a fost martora unei minuni. S-au rugat cu toţii acestui sfânt, făgăduindu-i acestuia că, dacă se va naşte copilul, Nectarie îi vor pune numele. Şi într-un mod inexplicabil din punct de vedere medical, bebeluşul a venit pe lume perfect sănătos! Părinţii lui s-au ţinut de promisiune. În camera copilului se află la loc de cinste icoana celui care l-a salvat, Sf. Nectarie! Şi nu este bucurie mai mare pentru fostul primar decât să-şi ţină nepoţelul în braţe şi să-l plimbe prin parcurile oraşului, alintându-l cu apelativul „Nectăriţă”.
Sfinţi atacaţi cu cuţitul!
Piteştenii care nu au posibilitatea să plece în pelerinaje tocmai în Grecia, merg în ziua de 9 noiembrie la bisericile care păstrează moaşte ale Sf. Nectarie. Cel mai căutat este lăcaşul de cult din vecinătatea Bazarului Gh. Lazăr. Deşi biserica are hramul Sf. Împ. Constantin şi Elena, în limbajul credincioşilor se foloseşte numele neoficial „Sf. Nectarie”! Inspirat de Duhul Sfânt, parohul Robert Nicolae a adus din Grecia o raclă în care se află părticele din moaştele sfântului. Vestea s-a răspândit cu iuţeala fulgerului şi în ultima vreme tot mai mulţi credincioşi participă la slujbe, mai ales la Taina Sf. Maslu. Datorită raclei cu sfintele odoare, dar şi a iscusinţei duhovniceşti cu care parohul îşi călăuzeşte turma pe drumul mântuirii, numărul credincioşilor este din ce în ce mai mare, lăcaşul devenind neîncăpător. Cum însă nici vrăjmaşul nu stă de pomană, i-a şoptit recent în ureche unui răufăcător îndemnul de a distruge chipul sfinţilor pictaţi pe zidul de la poarta bisericii. Într-o noapte, cineva a venit şi a lovit cu furie pictura, folosind probabil o daltă sau un cuţit.
Sub ocrotirea ierarhului
Cu binecuvântarea arhiepiscopului Calinic Argeşeanul, în urmă cu câţiva ani, o mică biserică de lemn construită pe Calea Bascov, în vecinătatea „barierei CNCD”, a primit hramul Sf. Nectarie. Deşi spaţiul liturgic este extrem de restrâns, destoinicul părinte Octavian Duminică cu mult elan duhovnicesc îşi păstoreşte parohia în chip exemplar: programe educativ-culturale, cateheză, proiecte sociale de ajutorare a bătrânilor singuri şi a copiilor săraci. Slujitorul altarului afirmă că simte în permanenţă sprijinul Sf. Nectarie şi, în semn de mulţumire, o dată pe săptămână este citit Acatistul său în prezenţa zecilor de enoriaşi. Tot pentru ei, în prima vinere a fiecărei luni, părintele Octavian sfinţeşte Aghiasma mică, atât de binefăcătoare. Tot pentru a-l cinsti pe Sf. Nectarie, mulţi credincioşi îşi îndreptă paşii spre biserica „Sf. Femei Mironosiţe” din cartierul Găvana. Biserica ridicată pe coama „dealului” de lângă Parcul „Lumina” a devenit
renumită pentru acustica ei deosebită pe care a sesizat-o însuşi arhiereul Calinic. Credincioşii vin aici în număr tot mai mare, nu doar pentru acurateţea cântărilor bizantine, ci pentru icoana Sf. Nectarie în care se află încorporată şi o părticică din moaştele sale.
Citiţi-i Acatistul!
Ctitorul lăcaşului de cult din Găvana, pr. Ion Iordache, îi îndeamnă pe toţi cei care-şi pun nădejdea în ajutorul Sf. Nectarie să se roage stăruitor la icoana sa, dar înainte de toate, să aibă o viaţă curată, să postească după rânduială, să dea milostenie, iar sfântul, văzând credinţa cea mare şi osteneala lor, îi va binecuvânta şi ajuta. În acest lăcaş, dar şi în celelalte enumerate, în ziua de 9 noiembrie, oricine este bolnav sau are pe cineva drag suferind, indiferent de gravitatea bolii, trebuie să vină şi să parcurgă, stând în genunchi, Acatistul Sf. Nectarie! O cărticică de buzunar care se citeşte în 15-20 de minute. Prin rostirea rugăciunilor cuprinse în ea, se dă slavă celui care s-a învrednicit cu puterea de a tămădui orice suferinţă trupească sau sufletească. Iar dacă în ziua prăznuirii sfântului, cel care-şi înalţă rugile va mai şi posti, cu atât mai grabnică va fi răsplata pe care o va primi. Mulţi au primit ceea ce au cerut încă din anii trecuţi, dar mâine, în semn de mulţumire, îşi vor pleca din nou genunchii şi cu ochii aţintiţi spre icoana binefăcătorului lor vor cânta: „Bucură-te Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcător de minuni!”