Serbările Regale – la care am avut onoarea să fiu invitată – au avut loc în capitala Renaniei, Dusseldorf, între 6-8 septembrie, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la fondarea Dinastiei Române Regele Carol I. Au fost festivităţi inedite organizate de Societatea culturală germano-română „Atheneum”, sprijinită de Ambasada Română, ca un omagiu adus celor două naţiuni.
Atât Principele Radu, cât şi ambasadorul Emil Hurezeanu au făcut apel la paginile istorice ale anului 1866, când Ion C. Brătianu s-a deplasat la Dusseldorf pentru a purta tratative cu ofiţerul Carol de Hohenzollern, fiul guvernatorului Renaniei, care avea să devină regele României, Carol I.
Prima seară a fost, de fapt, o întâlnire prietenească la care au participat aproximativ 100 de invitaţi. Aceştia au avut ocazia să revadă costume naţionale expuse de Muzeul Satului, să deguste vinuri deosebite şi mâncare tradiţională, dar mai ales să asculte muzică veche românească, interpretată de formaţia „Trei parale”. Au fost readuse în atenţie instrumente vechi, aproape dispărute din peisajul muzical, cum este fluierul ciobănesc, cavalul, tilinca, cobza, drâmba, daireaua. În pauză am aflat de la tinerii artişti că piesele originale sunt culese din sate, fiind recuperări muzicale din secolul al XIX-lea. Cred că nu întâmplător cartea de vizită a acestei formaţii nostalgice este o aluzie la „Opera de trei parale”, o capodoperă a teatrului muzical, prezentată pentru prima dată la Berlin, în 1928.
Concertul de gală din sala „Robert Schumann” a fost dedicat lui George Enescu şi lui Brâncuşi, personalităţi de renume din România. Reuşita spectacolului s-a datorat în mare măsură Cameratei Regale, Orchestrei de cameră din Timişoara, dar şi soliştilor români ai Operei de la Rin din Dusseldorf. Cu toţii am fost profund emoţionaţi de „Rapsodia română”, de George Enescu. Acordurile nostalgice, atât de cunoscute, alină toate dorurile.
Dr. Mariana CLEMENS