Iarna poate deveni mai prietenoasa cu tine si cu locuinta pe care o detii, daca stii cum sa iti creezi confortul termic potrivit, alegand un semineu, fie electric, pe lemne, gaz sau alt tip de combustibil. Daca semineul electric, spre exemplu, reprezinta varianta moderna de incalzire a casei, prin simularea arderii lemnelor, daca preferi sa optezi pentru un model 100% autentic, oricand poti opta pentru modelul pe lemne.
Daca iti place sa te intorci in timp si sa retraiesti anumite clipe de neuitat, de acasa de la bunici, atunci ideea unui semineu pe lemne nu ti se va parea una rea, ci mai degraba o optiune ideala pentru incalzirea unei camere pe timp de iarna si crearea, in acelasi timp, a unui ambient de poveste.
Pentru a face alegerea potrivita pentru casa ta, stabileste-ti, inca de la inceput, daca semineul va fi folosit primordial pentru incalzire sau va avea mai mult rol decorativ. De obicei, puterea calorica a focarului este cuprinsa intre 2,5 si 21 kW, ceea ce semnifica ca o capacitate medie, situata intr 9 si 12 kW, ar trebui sa fie suficienta pentru incalzirea unei camere izolate.
Stilul arhitectural al casei este important pentru tine?
Designul semineului este dictat de stilul de amenajare – rustic, modern sau clasic – iar in functie de asta se va alege tipul de semineu potrivit. Poti opta pentru modele pe colt sau in mijlocul unui perete, de diferite dimensiuni, astfel incat sa nu faca nota discordanta cu restul incaperii.
De asemenea, un semineu cu serpentina sau orice alt tip poate fi personalizat, in functie de dorinte, prin aplicarea mai multor tipuri de placari exterioare. Un semineu zidit din caramida si placat cu piatra naturala sau artificiala sau chiar cu caramida aparenta va uimi cu aspectul rustic. Materialul de placare trebuie ales cu grija, pentru a se obtine efectul stilistic dorit.
Piatra de rau
Este cel mai des folosita in placarea semineelor. Piatra de rau, in special, ajuta la crearea unui decor rustic, pus in valoare si de rezistenta foarte mare. Fie ca se opteaza pentru achizitia din magazinele de profil, fie direct din natura, va crea un semineu de o frumusete irezistibila.
Marmura
Este la fel de folosita in placarea semineelor datorita finisajului stralucitor, elegant, care da un aer luxos locuintei.
Travertinul
Capata o suprafata fina precum marmura prin slefuire si lustruire, integrandu-se perfect in decorul semineului. Cu o grosime medie de 1,2 cm, placa de travertin se regaseste in culori variate, precum: fildes, bej, argintiu, galben, portocaliu.
Piatra reconstituita
Este obtinuta din piatra macinata si reconstruita mecanic, fiind mult mai ieftina decat piatra naturala. Este un material rezistent, de diverse grosimi (fiind turnata in forme), care se monteaza extrem de repede si de usor.
Caramida
Este o alegere clasica. Asemanatoare este si samota, din care era construita soba clasica, care are o culoare mai deschisa, dar se gaseste la un pret avantajos si asigura aceeasi durabilitate ca si caramida.
Teracota
Ultima, teracota, este materialul cel mai folosit pentru realizarea de sobe. Datorita rezistentei crescute la temperaturi inalte, teracota poate reprezenta o solutie de luat in seama si cand vine vorba de constructia semineelor.