Astăzi, la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş a fost invitat Lucreţiu Tudor, şeful Finanţelor Publice din judeţ. Motivul: mai mulţi reprezentanţi ai societăţilor comerciale au fost informaţi cu privire la ultimele noutăţi din domeniul fiscal. Cea mai importantă, dacă facem referire strict la aria noastră, este reîntoarcerea a peste 500 de contribuabili mijlocii, societăţi comerciale, în cadrul structurii Finanţelor Publice Argeş.
Mai mulţi bani în Argeş
„Din noiembrie, 512 contribuabili mijlocii au revenit în cadrul structurii noastre. Vă reamintesc, în urmă cu doi ani, ei au fost transferaţi către administraţia contribuabililor mijlocii organizată la nivelul regiunii Ploieşti. Acum s-au reîntors la fiscul teritorial din Argeş. Asta înseamnă, concret, o pondere la veniturile realizate la nivel judeţean de peste o treime din ceea ce realizam cu ajutorul contribuabilor mici. Eu zic că este un câştig pentru judeţul Argeş” – a apreciat Lucreţiu Tudor.
Tot el a vorbit şi despre implicarea CCIA Argeş la identificarea şi soluţionarea problemelor economice din judeţ, completând cu faptul că, în relaţia pe care AJFP Argeş o are cu mediul de afaceri, un obiectiv prioritar este îmbunătăţirea comunicării prin debirocratizare şi simplificarea lucrului.
Întâlniri bilunare
„Din acest an, am intensificat întâlnirile cu contribuabilii; acum organizăm întâlniri bilunar. Mergem şi în cadrul serviciilor fiscale orăşeneşti. Avem, de asemenea, întâlniri periodice cu reprezentanţii UAT-urilor din judeţ. Ne-am întâlnit cu primarii, viceprimarii, contabilii UAT-urilor din Câmpulung, Mărăcineni, Curtea de Argeş ş.a.m.d. Cred că foarte multe măsuri din ultimul an vin în sprijinul contribuabililor, precum sponsorizarea microîntreprinderilor sau majorarea plafonului pentru impozitul pe venitul microîntreprinderilor (de la 500.000 euro la 1 milion euro), cota de impozitare este de 1% pentru cei care au unul sau mai mulţi salariaţi şi 3% pentru cei care nu au niciun salariat. Declaraţia unică simplifică un număr de şase declaraţii vechi şi se poate depune în SPV, în format electronic, fără a mai fi nevoie să vă deplasaţi la sediul Finanţelor” – a spus şeful AJFP Argeş.
Aşadar, ANAF-ul se modernizează cu servicii electronice, la distanţă, aşa cum fac băncile de pildă. Contribuabilii nu mai trebuie să bată zeci de drumuri la Finanţe, ci pot utiliza servicii de la distanţă, cum este Spaţiul Privat Virtual (SPV).
„Ne adaptăm modernismului, lucrurilor noi care intervin în societate. Din această vară am amenajat un spaţiu la parterul Finanţelor Publice Argeş, îi spunem «Self Service». Este dotat cu un calculator care poate fi accesat pentru interogarea conturilor personale din SPV. Acest spaţiu se regăseşte acum şi la Câmpulung, Mioveni, Topoloveni şi Costeşti. Vrem şi noi să eliminăm birocratizarea de care s-au tot plâns contribuabilii” – a declarat Lucreţiu Tudor.
„Controalele nu mai sunt agresive”
„ANAF-ul nu este un organ represiv, nu înseamnă nişte uniforme, maşini cu girofaruri şi cagule. La ora actuală, este reprezentat de trei instituţii foarte importante: Fisc, Vamă şi Direcţia Antifraudă. Singurii îndreptăţiţi să poarte acele uniforme sunt doar cei de la Antifraudă, poate şi cei de la vamă când au atribuţii de verificare a spaţiilor de la frontiere. Cei de la Fisc nu au nici uniforme, girofaruri, cagule şi nici alte lucruri mediatizate frecvent în presă. Poate că este şi vina noastră fiindcă nu întotdeauna evidenţiem lucrurile pozitive pe care le facem. Şi controalele noastre s-au simplificat, nu mai sunt agresive. Cei care vin în control vin foarte bine puşi la punct, cu informaţii pertinente şi nu mai caută greşeala printre tonele de documente financiar-contabilile. Avem baze de date şi mergem numai acolo unde există indicii în baza unor analize de risc foarte argumentate, unde există un risc fiscal” – a conchis şeful Finanţelor argeşene.