Șefii rămân, dar oamenii vor schimbări. Care sunt cele mai importante în Argeș.
Rezultatele votului din 9 iunie sunt destul de clare. Cel puțin la Pitești și la nivel de Consiliu Județean avem aceiași aleși la vârf. Ce trebuie să implice acest rezultat – nimic altceva decât o responsabilizare maximă din partea celor pe care lumea i-a votat, pentru a demonstra că au meritat votul. Nu mai vrea nimeni să fie pasată această responsabilitate pentru că nu mai e cazul.
O cunoștință de-a mea, antreprenor cu multă experiență, îmi spunea cu câteva zile înainte de “locale” că un primar are nevoie de două mandate ca să ducă la bun sfârșit măcar o parte din proiectele începute. Desigur, vorbim despre un primar care arată o preocupare în acest sens. Și la nivel de județ consider că e valabil acest termen. Dincolo de promisiunile de campanie, șefii din administrație, atât primarul Cristian Gentea cât și președintele CJ Argeș, domnul Ion Mînzînă, au bifat niște realizări importante și au dat drumul la mai multe proiecte de anvergură. Drept pentru care, să vedem ce urmează!
Spre exemplu, e în lucru noul stadion N. Dobrin. Bine-bine, este foarte adevărat că nu ne hrănim cu fotbal, și nici nu mai “trăim” fotbalul ca altădată. Trebuie să avem, însă, un spectru mult mai larg care nu înseamnă doar FC Argeș, ci sportul și mișcarea ca parte a unui stil de viață sănătos. Iar un complex precum stadionul asta aduce – sănătate. Dacă ne-o pierdem, ajungem la o a doua problemă care implică medici și spitale.
În acest sens, am vizitat recent Spitalul Județean de Urgență Pitești, am văzut cum s-a construit “spatele” celei mai mari unități medicale din Argeș. Două corpuri impunătoare, moderne, unde medicii își vor putea desfășura activitatea în cele mai bune condiții, iar așteptările sunt ca și pacienții să beneficieze de cele mai bune tratamente.
Dar, pentru că am vorbit de schimbări, nu putem trece cu vederea contrastul izbitor dintre corpurile moderne și partea din față a spitalului care arată ca acum 40 de ani. Ba mai rău chiar, fiindcă niciodată timpul nu e în favoarea lucrurilor lăsate de izbeliște.
Prin urmare, consider că este necesară o reabilitare a fațadei spitalului care, până la urmă, este ca o carte de vizită a Piteștiului și a județului nostru. Patru ani vor fi oare de ajuns că să vedem această schimbare?
În paralel, urmărim ce se întâmplă cu Spitalul Pitești, o unitate care se va construi de la zero, printr-un parteneriat al Primăriei Pitești cu Consiliul Județean Argeș. Faptul că au rămas aceiași șefi în administrație creează un cadru propice pentru a duce la bun sfârșit acest proiect. Spitalul va avea aproximativ 250 de paturi în peste 10 secții și ambulatoriu integrat: Neurologie și Neurorecuperare, Oncologie, Cardiologie, Oftalmologie, Gastroenterologie, ATI, Îngrijiri Paliative, Diabet – Boli de nutriție, Laborator de Analize, Radioterapie, Tomograf, RMN, Telemedicină, Mari Arși, UPU.
Noul Spital Pitești va fi construit pe strada Depozitelor (zona intersectiei de la Send 92), pe un teren de 78.281 de mp.
Printre alte proiecte cerute de cetățeni merită să menționăm înființarea de parcuri industriale. Ei bine, aici contracandidații au avut o campanie în care tocmai acest lucru a reprezentat un cap de afiș, alături de tematica de mediu cu pădurea Trivale.
Vrem și condiții mai bune pentru copiii noștri: grădinițe, școli, spații de joacă, terenuri de sport la standarde înalte, nu „cârpeli” și alte lucruri nefăcute sau făcute prost.
Nu în ultimul rând, drumurile județului – cele care au rămas problematice. E bine că avem un precedent încurajator – cel puțin două mari drumuri județene care au fost modernizate și contracte semnate pentru multe altele.
Cred eu că o colaborare între forțele politice din Argeș poate aduce rezultate bune, nu doar la alegeri. În același timp, am văzut cum în județul nostru există mari orgolii politice, și nu de puține ori acestea au pus “capac” proiectelor importante. Atenție, nu mă refer doar la orgolii între partide, cât mai ales la cele din interiorul partidelor. Ca și în cazul unor mari companii, plecarea unor oameni competenți poate duce la “scufundarea” navei. Valabil și dacă numești incompetenți cu putere de decizie.
În concluzie, bunăstarea județului nu depinde doar de oamenii pe care am pus ștampila, cât mai ales de cei care trag sforile în partide.
Mai depinde și de autoritățile centrale, de politica la nivel central.
Mai depinde și de noi, de cât de responsabili și implicați suntem.
Este cât se poate de clar că localitățile prospere sunt acelea cu oameni “descuiați” la minte, civilizați și implicați în comunitatea din care fac parte. Ceea ce definește, în cele din urmă, țara în care trăim.
2 Comentarii
Clevetici
In cursa spre castigarea primariei dl. Gentea a ‘uitat’ cateva proiecte pornite (pe hartie, bineinteles!) de Pendiuc:
– pasaj Calea Craiovei -Targu din Vale
-pasaj Bd. N. Balcescu – Calea aBascov
– pod nou peste Arges
– centura de vest a Pitestiului
Cu ceva ani jn urma presa oferea videoclipuru generate pe calculator cu astfel de pasaje.
Ce credeti, 2 mandate sunt de ajuns ca dl
Gentea sa isi aduca aminte de ele?
Daca face o curatenie generala prin primarie s-ar putea sa gaseasca documentatiile ratacite prin vreun sertar…
Daca nu isi aduce aminte, il asteptam peste 4 ani sa castige al 3-lea mandat.
Gicu
Bai, dar la Spitalul Județean merg lifturile? Vorbe goale în rest.