Noul an școlar debutează în trei săptămâni. Dacă ghidul cu regulile speciale pentru condiţii Covid, pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS), rămâne în forma prezentată atunci primul clopoțel va suna a… jale.
Pandemia de Covid este un examen greu de trecut de școala argeșeană. Primarii din Argeș nu s-au grăbit să cumpere panouri de plexiglas, pentru începerea școlii în condiții de pandemie. Dar lipsa ecranelor de protecție reprezintă doar o mică parte din problemele de care se vor lovi copiii și profesorii în noul an școlar. A fost trecută la… „și altele„ lipsa infrastructurii pentru cursurile online (în speță – a dispozitivelor IT conectate la o rețea de Internet).
Noutatea prezentată în ghidul cu norme sanitare este reprezentată de declarația pe proprie răspundere pentru părinți. Acest document are un dublu rol: pe de-o parte condiționează accesul copiilor în incinta școlii, iar pe de altă parte, se încearcă o exonerare de răspundere a unității în situația în care elevii ar fi infectați cu Covid-19.
Școlarii și preșcolarii nu pot intra în școli și grădinițe fără declaraţiile pe proprie răspundere semnate de părinți. Autorităţile se spală, practic, pe mâini, aruncând responsabilitatea în cârca părinților.
Declarația-tip devine obligatorie la început de an școlar și după orice absenţă de câteva zile de la şcoală – adică la început de semestru, după vacanţe, după un cod roşu cu suspendarea prezenţei la ore sau după o boală a elevului. Părintele semnează că nu îşi trimite copilul la școală dacă cel mic este suspect de Covid sau a intrat în contact cu o persoană infectată.
Potrivit draftului ordinului întocmit de MS, părinții sunt obligați să semneze o declarație pe proprie răspundere „la începutul fiecărui ciclu de prezență fizică în spațiul școlar” și trebuie să își asume că „nu vor aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc)”.
În draftul ordinului pentru aprobarea normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19, publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, se arată că măsurile esențiale pentru prevenirea/limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii includ: igiena riguroasă a mâinilor * dezinfecția unității de învățământ și menținerea curățeniei * purtarea măștii de protecție de către elevi și întregul personal pe toată în care se află în interior * limitarea contactului dintre elevi din clase diferite * asigurarea unei distanțări de minimum un metru între elevi sau montarea unor separatoare (panouri de plexiglas) * necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariției febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate în respiratie, pierderea gustului și a mirosului) la elev sau la un alt membru al familiei etc.