Potrivit legii, o persoană încadrată în gradul grav de handicap are dreptul la asistent personal, care să o supravegheze şi să-i acorde asistenţă şi îngrijire. Ca orice salariat, asistentul personal are dreptul la concediu de odihnă, iar în această situaţie, persoanei cu dizabilitate trebuie să i se asigure un înlocuitor sau internarea într-un centru de respiro. Din păcate, cele două reguli nu se aplică la Piteşti. Însă problema a fost rezolvată, pentru al doilea semestru al acestui an, în următorul mod: a fost luată măsura legală ca persoana cu dizabilitate să beneficieze de o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al angajatului aflat în vacanţă (cu gradaţia zero).
188 de asistenţi personali
Persoana angajată ca asistent personal are următoarele drepturi: salariu de bază * program de lucru de 8 ore pe zi, respectiv 40 de ore pe săptămână * concediu anual de odihnă * transport urban gratuit * transport interurban.
În această lună, Direcţia de Asistenţă Socială a informat Consiliului Local Piteşti că drepturile salariale ale celor 188 de asistenţi personali din municipiul reşedinţă de judeţ au însumat, în primul semestru al anului, 2.458.000 lei. În acest interval, au fost emise opt decizii de încetare a raporturilor de muncă în domeniul enunţat, din motive precum: decesul bolnavului, pensionarea asistentului personal, expirarea termenului, acordul părţilor etc. Totodată, nu au fost semnalate situaţii de desfacere a contractului de muncă al asistenţilor personali care să afecteze negativ starea bolnavului.
7.500 de piteşteni au obţinut încadrarea în diferite grade de handicap, 1.331 dintre bolnavi fiind considerate cazuri grave.
Fără abuzuri
O dată la doi ani are loc instruirea asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, organizată de angajator. În 2018, această şedinţă va avea loc la finele anului, pentru personalul care nu a fost şcolit în 2017.
La domiciliul persoanelor cu handicap grav au fost efectuate, de la începutul anului până în prezent, 25 de verificări şi, din fericire, nu au fost constatate cazuri de abuz fizic, psihic sau moral.
Conform legii, persoana încadrată în gradul grav de handicap poate opta fie pentru asistent personal, fie pentru primirea unei indemnizaţii. Pentru plata indemnizaţiilor în primul semestru al anului 2018, la Piteşti a fost cheltuită suma de 7.785 lei (în creştere faţă de anul trecut).
Potrivit conducerii Direcţiei de Asistenţă Socială Piteşti, „din discuţiile avute cu persoanele cu dizabilitate şi cu familiile acestora a reieşit necesitatea ca societatea să fie mai deschisă la problemele lor, iar măsurile care se iau să favorizeze autonomia personală, independenţa economică şi integrarea socială, astfel încât persoana cu dizabilitate să ducă o viaţă cât mai normală.”