Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 29 aprilie 2016, prin Decretul nr. 460, Legea 83/2016 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.
Propunerea legislativă privind completarea art. 1 din Legea nr. 8/2006, adoptată de Parlament cu 207 voturi pentru, 7 împotrivă, se referă la dreptul jurnaliştilor de a beneficia, în anumite condiţii, de o indemnizaţie de 50% din pensia care li se cuvine. Totuşi, limita maximă a acesteia este echivalentul a două salarii de bază minime brute, mai concret, maximum 2.500 lei.
Este rodul eforturilor susţinute, de patru ani, de conducerea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, devenit iniţiativă legislativă în anul 2015, la propunerea senatorului Haralambie Vochiţoiu, recomandată de Comisiile parlamentare şi aprobată de Legislativ în aprilie.
Legea acordă jurnaliştilor drepturile cuvenite, alături de scriitori, muzicieni, cineaşti, arhitecţi sau artişti plastici. Se repară, astfel, o nedreptate, prin completarea unei legi din care a fost omisă creaţia jurnalistică. Mai mult, prin introducerea unor amendamente, cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a indexării. Dispoziţiile legii vor fi aplicate şi pensionarilor jurnalişti din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale. Stabilirea şi plata indemnizaţiei lunare se efectuează de către casa teritorială de pensii în a cărei rază solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
Indemnizaţia lunară prevăzută de lege se acordă, la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea la casa teritorială de pensii, suma fiind modificată la fiecare creştere a pensiei titularului.
Cererea pentru acordarea indemnizaţiei trebuie să fie însoţită de următoarele documente:
# actul de identitate;
# decizia de pensionare sau talonul;
# dovada calităţii de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică;
# o declaraţie pe proprie răspundere că solicitantul nu primeşte indemnizaţia de merit pentru activităţi de notorietate în domeniul culturii, ştiinţei şi sportului;
# alte documente necesare susţinerii cererii.
Cererea şi actele doveditoare se depun la casa de pensii teritorială, care face punerea în plată în baza deciziei de acordare a indemnizaţiei speciale.
Benone NEAGOE, secretar general UZPR
Votul Parlamentului a generat un val de reacţii pozitive din partea jurnaliştilor, scriitorilor şi reprezentanţilor mass-media, care susţin că această măsură nu este altceva decât îndreptarea unei omisiuni regretabile.
Voci reprezentative din domeniu, precum academicienii Eugen Simion şi Răzvan Theodorescu, Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii, Corina Şuteu – secretar de stat în Ministerul Culturii, jurnaliştii şi scriitorii Neagu Udroiu, Mihail Diaconescu, Dan Rotaru, Dumitru M. Ion, Al. Florin Ţene, Zeno Fodor, Ion Marin, Ovidiu Ghidirmic, Brânduşa Armanca, Octavian Ştireanu, Ovidiu Marian, Octavian Andronic, Mihai Golescu, Ion Petrescu, Teodor Abagiu, Florin Şperlea, George Coandă, Ion Bădoi, Dumitru V. Marin şi mulţi alţii au apreciat, sprijinit şi susţinut proiectul de lege în lumea academică şi politică, în presa centrală şi judeţeană, în mediul online, la radio şi televiziune.