Ieri, la sediul Consiliului Judeţean Argeş, a avut loc o nouă şedinţă a Colegiului Prefectural. Deşi primarii solicitaseră în octombrie ca şedinţele Colegiului Prefectural să se desfăşoare vinerea, pentru a se putea întâlni şi cu parlamentarii, prefectul Emilian Dragnea a organizat acţiunea tot într-o zi de joi. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că s-a înţeles cu parlamentarii ca aceştia să fie invitaţi pe rând, în funcţie de tematica abordată la Colegiu. „Tematica se naşte aici, în şedinţă, este important să fie prezenţi parlamentarii!”, a replicat primarul din Albota, Ion Dumitru, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Argeş.
„De ce iau 25.000 lei pe lună?”
Niciun parlamentar nu a fost prezent la şedinţa de ieri. Ion Dumitru a atras din nou atenţia asupra acestui aspect. „Ar fi trebuit să ne respectaţi dorinţa şi să organizaţi vinerea Colegiul Prefectural, să vină şi parlamentarii pentru care am alergat la alegerile din 9 decembrie 2016. Este important ca ei să ne asculte şi să încerce în Parlament să modifice legile, astfel încât activitatea să decurgă normal; de asta sunt plătiţi cu 25.000 lei pe lună. Am înţeles că mâine (n.r. – azi) vin nu ştiu ce miniştri în Argeş (n.r. – ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu). Nu ne ajută cu nimic venitul miniştrilor în judeţ. Au fost atâţia pe la noi şi nu s-a întâmplat nimic!”, a spus Ion Dumitru.
Reproşuri de la Miceşti
Surprinzătoare a fost însă ieşirea lui Dumitru Voicu, primarul comunei Miceşti. Comentând pe marginea transportului în comun şi a faptului că acesta are sincope în zona metropolitană Piteşti, Voicu a spus că ar fi fost bine să fie prezenţi parlamentarii pentru a ajuta la modificarea legii. Reproşurile sale au vizat însă direct conducerea Consiliului Judeţean, în speţă pe preşedintele Dan Manu. „Problema transportului de călători este acum exclusiv în mâinile Consiliului Judeţean care ar fi trebuit să se întrunească de îndată în şedinţă extraordinară. Cu puţină inteligenţă se putea reveni la situaţia de acum patru ani când nu erau probleme. La Consiliul Judeţean se poate rezolva problema, nu la noi!”, a spus edilul-şef din Miceşti, iar Dan Manu i-a dat replica: „Noi am făcut tot ce a depins de noi, şi autorităţile locale trebuie să se implice!”. „Sunteţi venit mai târziu în administraţie!”, nu s-a abţinut Voicu, după care a concluzionat: „Am auzit că la Consiliul Judeţean nu se mai fac parteneriate cu comunele deoarece unii de pe aici se tem de puşcărie!”. Evident iritat, Dan Manu şi-a păstrat calmul şi l-a lăsat pe vicepreşedintele Ion Mînzînă să explice situaţia transportului în comun.
„Autogările lasă de dorit!”
Şi alţi primari, cum ar fi Radu Doru de la Negraşi, au ridicat problema transportului de călători, afirmând că locuitorii din sud sunt „lăsaţi ca oile la marginea Piteştiului”. Prefectul Emilian Dragnea a anunţat că, împreună cu Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, se fac deja verificări pe linie de transport. „Am verificat şi operatorii, am verificat şi autogările din Piteşti care lasă însă mult de dorit din punct de vedere al curăţeniei şi al ordinii. Au termen până în decembrie să remedieze problemele. În plus, trebuie să ne concentrăm pe problema transportului ilegal de persoane care este în floare în judeţ!”, a spus Dragnea.
Suprapuneri…
Acelaşi Emilian Dragnea le-a atras atenţia primarilor că au termen până la finalul anului să inventarieze domeniul public. Problemă: cadastrul la drumurile comunale face ca edilii să intre în conflict cu proprietarii de terenuri, deoarece există suprapuneri. Soluţie: o mai mare implicare a Oficiului pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară ai cărui reprezentanţi sunt atât de „discreţi”, încât nici nu apar pe la şedinţele Colegiului. Cum iarna bate la uşă, s-a pus în discuţie şi problema furnizării lemnelor de foc pentru populaţia „vulnerabilă”. Datele Direcţiei Silvice arată că au fost distribuite până acum 35.000 mc de lemne de foc pentru 7.000 de familii şi ar mai fi pe stoc 10.000 mc de lemne care ar ajunge la vreo 2.000 de familii. Oricum, din cauza modificărilor legislative se prefigurează o criză a lemnelor de foc, mulţi primari trăgând încă de pe acum semnale de alarmă în acest sens.
Curent…
În plen au luat cuvântul şi reprezentanţii CEZ şi ai Distribuţie Oltenia: investiţii efectuate, liste cu persoane de contact pentru primari în caz de avarii, reglementări, recomandări etc. A fost de ajuns ca mulţi edili să ridice din nou problema întreruperilor dese de energie care afectează zone întregi din judeţ şi care pot genera o criză, mai ales că urmează sezonul când, din cauza temperaturilor scăzute şi a căderilor de zăpadă, astfel de avarii sunt mult mai dese şi mai de durată. Şi Petra Ochişor, directorul Direcţiei Agricole Argeş, a făcut o prezentare a activităţii instituţiei pe care o conduce şi a adus în atenţie problemele cu care se confruntă, dar şi succesele.
Concursul porcilor
La rândul său, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Daniel Lupu a atras atenţia că vine perioada tăierii porcilor. „Atenţie la examenul pentru depistarea trichinelozei, poate fi o boală fatală!”, a spus Lupu, care a mai adăugat că în Argeş sunt nouă târguri de animale, dintre care doar cinci sunt autorizate, iar primarii ar face bine să intre în legalitate şi cu celelalte. Şi pentru că tot vorbim despre porci, Ion Dumitru a anunţat că pe 21 decembrie, la Muzeul Goleşti, primarii din tot judeţul sunt invitaţi să sărbătorească Ignatul. Va fi, altfel spus, o competiţie a celor mai mari porci care vor fi tăiaţi şi gătiţi pentru o petrecere de proporţii. Şi pentru că tot vorbim de petrecere, primarii au fost şi ieri invitaţi de Dumitru la o „socializare” la restaurant după o şedinţă a Asociaţiei Comunelor.
Un Comentariu
cris
Care primari,ca toți sunt niște mafioți, mai ales la Poiana Lacului și Ștefănești.