Comisia de Evaluare a DN7C va fi astăzi prezentă pe Transfăgărăşan pentru ultimele verificări în vederea deschiderii traficului rutier(a tunelului) pe unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume.
Reprezentanţii DRDP Bucureşti, Braşov, Sibiu, Argeş şi ai CNAIR vor inventaria traseul şi dacă nu sunt probleme deosebite se va emite avizul de deschidere începând de mâine a drumului peste munte.
Precizăm că în perioada 28 octombrie 2017- 30 iunie 2018 DN7C este „Închis” pe sectorul de drum cuprins între kilometrul 104 (Piscu Negru – jud. Argeş) şi kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă – jud. Sibiu). Porţiunea închisă era programată să se redeschidă circulaţiei începând cu 1 iulie.
Drumul a fost deschis circulaţiei publice pe sectorul din judeţul Argeş – din localitatea Bascov până la Piscu Negru (km. 104) şi pe sectorul din judeţul Sibiu – de la intersecţia cu DN 1 (km. 151 + 955) până la Cabana Bâlea Cascadă (km. 130+800).
Şoşeaua Transfăgărăşan se află pe Drumul Naţional 7C (152 km) şi leagă Transilvania de Muntenia, traversând cel mai înalt lanţ muntos din România, Munţii Făgăraş, pe o distanţă de aproximativ 92 km prin judeţele Argeş şi Sibiu. Şoseaua ajunge la altitudinea maximă de 2042 metri la Bâlea Lac.
Drumul este închis pe o porţiune de 27 kilometri timp de 8 luni din an, iarna şi primăvara, din cauza pericolului de avalanşe, căderi de stânci şi a alunecărilor de teren.
Vă reamintim că tronsonul respectiv nu a fost proiectat şi amenajat astfel încât să fie deschis tot anul. De ce? Pe anumite porţiuni există riscul producerii unor avalanşe (care să antreneze şi alunecări masive de pietre) atâta timp cât zăpada nu a dispărut în totalitate.
A fost şi motivul pentru care până acum acest traseu a fost închis, chiar dacă unii dintre operatorii de turism de pe Valea Argeşului au făcut presiuni, inclusiv cu acţiuni în instanţă, ca acest drum să se seschidă mai devreme ca de obicei.
Fermitatea cu care reprezentanţii CNAIR nu au cedat presiunilor de a se deschide drumul până când acesta nu va fi în siguranţă a salvat vieţi omeneşti.
Şi nu putem să nu ne amintim avalanşa produsă în urmă cu aproximativ două săptămâni aproape de cota 2000 când nişte turişti care au ignorat inderdicţia drumarilor s-au aflat la un pas să-şi piardă vieţile, atunci fiind avariate doar autoturismele.