Se anunță vremuri grele! Milioane de viitori pensionari vor trăi la limita sărăciei.
Jumătate dintre români se așteaptă să trăiască până la vârste foarte înaintate (cel puțin 90 de ani), însă 74% dintre noi nu facem nimic pentru a avea o viață mai bună la pensie, relevă un studiu al NN. Pe de altă parte, sistemul de pensii private a încheiat cel mai bun an din istoria sa, arătând că poate fi un ajutor important pentru viitorii pensionari.
Aproape 40% dintre români spun că au o situație financiară dificilă și în prezent, nepunându-se problema economisirii pentru perioada pensiei. În fapt, doar 26% dintre români au luat măsuri pentru a își asigura o bătrânețe mai ușoară, deși peste jumătate cred că vor trăi până la 90 de ani. Pensiile administrate privat (Pilonul II), la care participă obligatoriu circa 8 milioane de români, rămân, practic, singura formă de economisire pentru mare parte din populație.
Românii se așteaptă să trăiască mai mult și consideră că sănătatea, starea de bine, adaptabilitatea și siguranța financiară au cel mai important rol în pregătirea pentru o viață longevivă. Peste 50% dintre respondenții la un studiu privind percepția despre longevitate desfășurat de NN (cel mai mare administrator de pensii private din România) consideră că este probabil să trăiască până la vârsta de 90 de ani și 73% se declară pregătiți pentru o viață lungă. Cu toate acestea, 82% sunt preocupați de evoluția României în următorii ani și de impactul asupra vieții lor, costul de trai, perspectivele economiei și pieței muncii și datoria publică fiind principalele îngrijorări.
70% dintre respondenți înțeleg cât ar trebui să economisească în plus pe parcursul vieții pentru pensie, prin instrumente precum Pilonul II și Pilonul III, dar și prin alte soluții de economisire și protecție cum sunt asigurările, care îi pot ajuta să acceseze resursele financiare de care ar avea nevoie într-o situație neprevăzută. În acest context, 59% sunt încrezători că vor putea trăi confortabil din punct de vedere financiar la bătrânețe, în concordanță cu standardul lor actual de viață.
(Sursa: economica.net)