În condițiile în care majoritatea primarilor din Argeș modernizează unitățile de învățământ din localitățile pe care le păstoresc, implementând proiecte europene sau folosind bani din bugetul propriu inclusiv pentru construirea de noi școli și grădinițe, există în sudul județului o comună unde, cel puțin la prima vedere, administrarea școlilor pare desprinsă din altă lume.
La Bârla, deși primarul este profesor de meserie, este clar pentru cine trece pe acolo că școlile nu sunt o prioritate pentru administrația locală. Dintre cele 11 unități de învățământ de pe raza comunei doar trei sunt funcționale în momentul de față, la ceva depărtare una de cealaltă. Până aici nu ar fi neapărat o problemă în cazul celor aproape 330 de copii (inclusiv cei de la grădiniță) atâta timp cât funcționează transportul școlar din comună, numai că imaginea școlilor din Bârla și grija autorităților locale pentru ele sunt ilustrate de ”eticheta” pe care o afișează două din cele trei unități de învățământ din localitate.
Cade tencuiala…
Prima imagine a nepăsării o întâlnim la Școala Gimnazială Bârla, aflată în centrul comunei, chiar lângă Primărie. Fără a ne lega de faptul că școala este una ”gri”, neprietenoasă, cea mai mare problemă este că fațada a început să se prăbușească, neexistând vreun indiciu că este cineva interesat de securizarea pereților. Mai mult, în spatele școlii sunt mormane de gunoaie rezultate din procesul de degradare al unității de învățământ. Ar trebui teoretic ca autoritățile statului să viziteze această școală, făcând aici referire direct la cei de la ISU, pentru a evalua riscul în care se află elevii care învață aici. Sau poate că ar fi necesare măcar măsuri minime de semnalizare și asigurare a perimetrului, lucruri total inexistente la momentul de față. Sperăm că nu se așteptă producerea vreunui accident în care vreun copil să fie vătămat pentru ca abia atunci să intervină și cei abilitați să facă ordine.
Cine sunt stăpânii?
O altfel de problemă o întâlnim la Școala Gimnazială Mozăceni-Vale din Bârla. Deși localul școlii este unul la standarde normale, ceea ce se află în vecinătate îți oferă imaginea unor timpuri pe care le credeam demult „apuse”. Drumul este plin de noroaie, vreo zece câini stăpânesc perimetrul de lângă școală, iar terenul de peste drum este plin de gunoaie și boscheți uscați. Norocul copiiilor este că la terminarea orelor câțiva părinți vin la școală, dar și așa câinii ”zburdă” printre elevi în fața școlii.
”Actul de învățământ este perfectibil”
În drumul de întoarcere spre primărie, unde încerc să aflu punctul de vedere al primarului comunei Bârla despre aspectele sesizate, înțeleg că problema dezastruoasă a drumurilor comunale nu se limitează doar la vecinătatea școlii de la Mozăceni-Vale. Majoritatea drumurilor comunale parcă sunt drumuri agricole, de câmp, pline de noroaie (asta pentru că a plouat în ultimele două zile) și gropi. Aflu ulterior că din 83 kilometri de drumuri comunale nici măcar 10 nu sunt asfaltați, și acolo sunt probleme serioase.
La primărie, deși aflat pe picior de plecare, primarul Gheorghe Voicu acceptă să discutăm câteva minute despre comuna pe care o conduce, despre unele probleme de aici. Când este întrebat de ce se dărâmă fațada școlii, de ce sunt câini și gunoaie pe lângă unitatea de la Mozăceni -Vale, despre actul de învățământ de la Bârla, răspunsul primarului Voicu este sec și oarecum ironic: ”Actul de învățământ este unul perfectibil”.
Nu a vorbit despre vreo vină a primarului, a administrației din comună, a ținut în schimb să ne spună ceva despre educația oamenilor. Și a mai ținut să întrebe cine ne-a trimis să scriem despre ce este la Bârla, de parcă astfel de probleme reprezintă o normalitate și de parcă ar fi total anapoda ca un jurnalist să întrebe despre ele. Dacă nu ar fi de plâns, ar fi chiar de râs! Și putem face chiar glume. În campania electorală din 2016, înaintea câștigării primului mandat de primar la Bârla, Gheorghe Voicu nu și-a făcut mari angajamente legate de actul de învățământ din comună. A promis doar înființarea unui liceu tehnologic în cadrul Școlii Bârla. Că nu a reușit nu este un capăt de țară. Urmare a faptului că nu a promis nimic în acest sens, deși era cadru didactic în momentul candidaturii, probabil că nu consideră că are vreo obligație legată de școlile din comună. Doar și-a respectat platforma electorală…
Și pentru că mai dorește alt mandat, primarul Voicu le va vorbi cetățenilor(în campania oficială) despre proiectele cu adevărat importante – despre rețeaua de gaze, unde nici măcar 5% din gospodării nu sunt racordate (dintre cele 2.800), despre asfalt, unde nici măcar 10% din cei 83 km de drumuri comunale nu au aşa ceva, despre cei 45 km de rețea de apă și canalizare la care se lucrează, despre drumul județean ce traversează comuna în lungime de 16 km care arată deplorabil și despre buna colaborare cu conducerea Consiliului Județean (doar la nivel declarativ, nu și la fapte concrete), despre proiectele cu banii europeni. Și mai poate vorbi despre toate promisiunile făcute în campania electorală din vara anului 2016 și despre toate lucrurile realizate și nerealizate. Ce va obține de la cetățenii din Bârla este doar problema domniei sale… Sau poate că nu.
3 Comentarii
Anonim
Total fals și neinformat acest reportaj.
Anonim
Asa e , e total fals . Este de 10 ori mai rau !
Anonim
Adevarat!