# O soluţie pentru sănătate?
În anul şcolar 2017-2018, în Argeş au funcţionat, ca spaţii pentru învăţământ, 531 de clădiri (şcoli şi structuri). Din cauza lipsei de perspectivă au fost scoase pe… linie moartă zece imobile (şase şcoli primare, două şcoli gimnaziale şi două grădiniţe; în cinci cazuri, unităţile administrativ-teritoriale au solicitat schimbarea destinaţiei).
În Argeş, numărul spaţiilor de învăţământ continuă să scadă. Motivele sunt aceleaşi: lipsa elevilor, ruinarea clădirilor, lipsa investiţiilor, comasarea şcolilor. De la Mihaela Crişan, inspector şcolar general adjunct, aflăm că, în acest an de învăţământ, din totalul clădirilor cu destinaţie şcolară (521) alte şase imobile au fost trecute în conservare. Este vorba despre şcoli sau grădiniţe din Bălileşti, Mârghia de Sus, Racoviţa de Jos, Broşteni, Pârvu Roşu şi Zorile.
În general, clasele în care clopoţelul sună a… jale sunt transformate în cabinete medicale sau dispensare comunale. Altfel spus, şcolile muribunde devin soluţii pentru… boală. De-a lungul timpului, au fost şi cazuri în care primăriile au cerut demolarea imobilelor aflate în stare avansată de degradare.
De reţinut şi că Ministerul Educaţiei este cel care aprobă schimbarea destinaţiei unei clădiri şcolare, „dacă este considerată oportună”. De regulă, termenul este limitat. Inspectoratul Şcolar dă aviz, la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale. Periodic se fac evaluări şi, dacă e nevoie, clădirea respectivă îşi poate recăpăta destinaţia iniţială (în interesul învăţământului).
Un Comentariu
Anonim
Si medici punem fostii profesori😁