În toamnă, pentru elevii argeşeni care au absolvit clasa a VIII-a vor fi multe locuri disponibile în şcolile de meserii şi mult mai puţine la învăţământul liceal de zi. Planul de şcolarizare fundamentat pentru 2019-2020 cuprinde 138 de clase la liceu şi 53 de clase la învăţământul profesional şi dual, am aflat de la Sorinel Fusea, inspector şcolar general adjunct interimar. Comparativ, anul şcolar 2018-2019 a debutat cu 159 de clase la liceu şi 29 de clase la profesională.
„Sunt tot mai puţine clasele de liceu, iar tendinţa de scădere se menţine. Apogeul va fi atins peste doi ani, pentru că, atunci, vor termina clasa a VIII-a cu 1.300 de elevi mai puţini faţă de acest an”, a constatat Sorinel Fusea.
„Generalul-adjunct” ne-a explicat că pentru anul şcolar 2019-2020 cifra de şcolarizare cuprinde un total de 191 de clase de a XI-a, dintre care 138 sunt la învăţământul liceal de zi (17 la vocaţional, 47 la tehnic şi 74 la teoretic), iar 53, la învăţământul profesional. Defalcat, în 46,5 clase de profesională învăţământul începe cu clasa a IX-a, iar în 6,5 clase, învăţământul începe după clasa a X-a (cel dual, organizat la Licele Tehnologice „Dacia” Piteşti, Construcţii de Maşini Mioveni, Colegiul Tehnic Câmpulung).
Referitor la admiterea în licee de reţinut şi că, anul viitor, vor exista două clase la zi, una la frecvenţă redusă şi una la seral, în învăţământul particular. Totodată, învăţământul de stat vine în întâmpinarea elevilor cu zece clase la seral (la Liceele Tehnologice „Astra” Piteşti, „Dimitrie Dima” Piteşti, „Auto” Curtea de Argeş, „Forestier” Curtea de Argeş, „Auto” Câmpulung, Nr. 1 Mărăcineni) şi o clasă la frecvenţă redusă (la Liceul Teoretic Costeşti).
„Auto” Curtea de Argeş este singurul liceu din judeţ care, de trei ani încoace, nu mai are clase la învăţămânul de zi, ci numai la profesională.
Aşadar, sute de elevi din Argeş nu vor mai prinde loc în clasa a noua, în colegii şi liceele teoretice, numărul claselor la liceu fiind cu 21 mai puţine faţă de anul şcolar 2018-2019. În schimb, se vor putea îndrepta spre şcolile profesionale sau duale, în planul de şcolarizare regăsindu-se cu 24 clase mai multe, comparativ cu anul în curs. Este măsura drastică prin care Ministrul Educaţiei vrea să rezolve criza forţei de muncă. Pentru că nu mai avem specialişti, e nevoie ca de aer de absolvenţi care să ştie o meserie…
Până vineri, la ora prânzului, au fost înscrişi automat 3.000 de copii argeşeni care vor participa, în această lună, la evaluarea naţională de la final de gimnaziu. Conform preşedintelui comisiei judeţene de examen, Sorinel Fusea, aplicaţia însumează 5.369 de şcolari de a VIII-a, 5.328 dintre aceştia figurând în învăţământul de masă, iar 41, în cel special. În principiu, înscrierea la capacitate se mai poate face şi în cursul zilei de astăzi. Copiii care vor urma o şcoală profesională nu sunt obligaţi să susţină evaluarea naţională.