În această săptămână, toate şcolile din Argeş vor fi monitorizate de poliţişti. Totodată, se vor desfăşura activităţi de tip „atelier” constând în acţiuni educative şi interactive. O atenţie deosebită se va acorda prevenirii şi combaterii absenteismului şcolar ca element al delincvenţei juvenile.
Delincvenţă juvenilă
Certurile, consumul de alcool, fumatul, altercaţiile care degenerează în acte de violenţă sunt doar câteva situaţii care se produc în unităţi de învăţământ argeşene. Statisticile demonstrează că delincvenţa, în toate formele ei, apare atât la oraşe, cât şi la sate, semn că în sistemul de învăţământ, precum şi în educaţia primită în familie continuă să existe carenţe. Îngrijorător este că de la an la an delincvenţa în rândul tinerilor în general şi al elevilor în particular are tendinţă crescătoare. De aceea se impune o mai bună colaborare şi implicare constantă, continuă, a tuturor factorilor instituţionali şi a familiilor în egală măsură. Ocupaţi cu treburile cotidiene, mulţi părinţi „absentează” din viaţa propriilor copii şi au falsa impresie că şcoala este singura responsabilă de educaţia lor.
În pofida elaborării de programe privind reducerea delincvenţei juvenile, realitatea demonstrează că nu prea se înregistrează o îmbunătăţire a situaţiei, ci dimpotrivă. Acesta este planul derulat la nivel naţional de Poliţia Română, inclusiv în Argeş, după cum am precizat, cu scopul de a preveni acest fenomen. Astfel, echipaje de poliţie vor fi prezente în zona şcolilor, în special în intervalul orar de intrare şi de ieşire de la cursuri, dar patrulări se vor face şi în afara orelor de curs, fiind vizate cu deosebire terenurile de sport intens folosite de elevi.
Violenţă în şcoli
Aruncând o privire retrospectivă asupra actelor de violenţă comise în şcoli, vă reamintim că, în anul şcolar 2013-2014, Inspectorarul Şcolar Judeţean Argeş a făcut, la insistenţele Ministerului Educaţiei, o statistică a violenţelor, iar rezultatul a fost îngrijorător. Au fost raportate 1.000 de incidente diverse, de la consum de alcool la ameninţări şi insulte, de la îmbrânceli la vătămări corporale, unele chiar grave. De departe violenţa fizică a fost cea mai prezentă în unităţile de învăţământ argeşene, înregistrându-se într-un singur an peste 625 de cazuri. Nici aceste date s-ar putea să nu reflecte foarte exact realitatea, ţinând cont că, în 2009, în timpul unei întâlniri cu conducerea IŞJ şi directorii de şcoli, Jandarmeria Argeş solicita să nu se mai ascundă cazurile de violenţă care au loc în unităţile de învăţământ şi să se colaboreze cât mai bine cu organele de ordine.
Agresiune la extrem
În ultimii ani, în şcolile din judeţ au avut loc mai multe acte de violenţă cu urmări grave şi vă reamintim că, în martie 2014, la Grupul Şcolar Auto din Curtea de Argeş a avut loc o bătaie între elevi, în urma căreia trei dintre ei au ajuns la spital (unul cu traumatism cranio-cerebral). În februarie 2015, în urma unei altercaţii cu un coleg de clasă, un elev al Liceului Dimitrie Dima din Piteşti a ajuns de asemenea la spital cu fractură de piramidă nazală şi a avut nevoie de intervenţie chirurgicală. Tot în 2015, o elevă a Liceului Iulia Zamfirescu din Mioveni a fost transportată la spital cu fractură de mandibulă, după ce a fost agresată de o colegă de liceu. Dar cel mai grav incident a fost cel petrecut anul acesta, în luna februarie, când nişte elevi ai şcolii din comuna Slobozia l-au bătut cu pietre pe un fost elev, care venise să ia cornul şi laptele de la sora sa. O piatră aruncată de un copil în vârstă de 10 ani l-a lovit în cap, iar Marin Funie, de 14 ani, căci despre el este vorba, a murit după două luni în spital.
Chiuleau de la ore
În acest context, ieri, agenţi ai Biroului Ordine Publică din Poliţia Câmpulung au efectuat mai multe controale prin localuri publice din municipiul de la poalele Mateiaşului. Cu acest prilej, într-un bar au fost depistaţi 16 elevi de clasele a XI-a şi a XII-a, toţi de la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, care chiuleau de la ore. Împricinaţii au fost trimişi înapoi la cursuri, iar poliţiştii vor întocmi note de constatare, pe care le vor trimite şcolii pentru luarea măsurilor prevăzute de regulamentul de ordine interioară al colegiului.
Val. NICOLAU