Marele comisar european pe probleme de agricultură a fost detaşat, la cererea preşedintelui, în „interes naţional” pentru a forma „Guvernul meu”, un guvern din ce în ce mai penibil, de genul „Plecat-am nouă din Vaslui”… Prim-ministrul şi-a ales nişte marionete pe care să le „cultive” fără irigaţii şi amendamente lângă „Ciulinii Bărăganului”, confundând ţara cu România postbelică cunoscută ca grânarul Europei.
În incubatoarele de la ministere a fost „clocită” noua grilă de salarizare a bugetarilor, cu promisiunea că nimeni nu va pierde (apa de ploaie), ci, dimpotrivă, cei mai mulţi vor câştiga. Mare bucurie în ţara „Tinerilor frumoşi şi liberi” că nivelul de trai va depăşi cotele Dunării din cei mai ploioşi ani.
După întocmirea statelor de plată pentru luna august, constatăm că personalul didactic-auxiliar din învăţământ (tot bugetari, nu?) pierde până la 700 lei.
Având în vedere că între şcoală şi angajat există un contract de muncă pe perioadă nedeterminată în care este prevăzută o bază de calcul a salariului, contract care îşi produce efectul în luna august (nu au fost elaborate şi transmise acte normative pentru modificarea contractului), ca şef de instituţie mă văd pus în faţa unei situaţii cu iz penal – încălcarea Codului muncii!
Se cunoaşte că şcoala este finanţată „per elev”; sunt mai mulţi elevi, este o finanţare mai mare, deci mai multă implicare şi activitate.
Noua grilă de salarizare nu este raportată la numărul de elevi, ci la… numărul de clase! Sunt 32 de clase cu o medie de 22 elevi în clasă, deci aproximativ 704 elevi, personalul didactic-auxiliar se regăseşte în partea superioară a grilei; dacă sunt 28 de clase la o unitate de învăţământ solicitată şi apreciată, în care sunt înscrişi peste 720 de elevi, baza de salarizare este mult diminuată.
De la minister şi prin rucsacul domnului prim-ministru se vede că personalul didactic-auxiliar lucrează cu… clasele, nu cu elevii (de clase ştiu că se ocupă femeile de serviciu!). Dar domnul actual şi vremelnic prim-ministru confundă şcoala cu stâna de oi. Probabil, cât a răspuns de agricultură a aprobat subvenţii fermierilor prin APIA raportat la numărul de saivane şi nu la numărul de animale – oi, poate chiar măgari şi catâri! Încerc o sugestie pentru această echipă instalată pompos ca „Guvernul meu”: ocupaţi-vă doar de ecologizare, singurul domeniu în care şeful echipei se pricepe, pentru că… pute, domnilor!
Dumitru ANA