Cum tot mai mulţi părinţi îşi doresc să îşi lase copiii în şcoală şi după terminarea orelor, programul se derulează cu succes în unităţile de stat chiar dacă, în general, serviciile sunt contra-cost. Împreună cu Mihaela Crişan, inspector şcolar general adjunct, am identificat şi şcoli care oferă servicii gratuite. Mai multe despre acest subiect, în ceea ce urmează.
Sursa de finanţare, asociaţiile de părinţi
În Argeş programul „Şcoală după şcoală” se derulează având ca sursă de finanţare asociaţiile de părinţi în şcoli gimnaziale din: Piteşti („Mircea Eliade”, „Adrian Păunescu”, „Matei Basarab”, „Ion Minulescu”, „Nicolae Simonide”, „Nicolae Iorga”, „Negru Vodă”, „Traian”, „Mihai Eminescu”, „Marin Preda”), Curtea de Argeş („Basarab I”), Câmpulung (Liceul cu Program Sportiv), Ştefăneşti („Vintilă Brătianu”), Bradu („Mihai Eminescu”), Bascov („Virgil Calotescu”) şi Mioveni („Iulia Zamfirescu”).
Tarifele la program diferă de la o şcoală la alta, în funcţie de serviciile oferite elevilor. Spre exemplu, la Piteşti, părintele poate plăti 300 lei pe lună dacă îşi lasă copilul la şcoală după orele de curs şi îl ia acasă spre seară, cu temele deja făcute. Dacă alege pachetul cu masa de prânz şi opţionale la diferite discipline, atunci ar putea scoate din buzunar 500 lei pe lună. La Mioveni, taxa pe zi, care include prânzul şi orele de pregătire/recreere/somn este de aproximativ 30 lei.
„Solicitări sunt foarte multe din partea părinţilor din judeţ pentru programul «Şcoală după şcoală». La unele şcoli unde se învaţă pe două schimburi se pune problema lipsei de spaţii adecvate”, a spus Mihaela Crişan.
Plăteşte primăria
Totodată, la Liceul Tehnologic „Liviu Slăvescu” Rucăr contribuţia este plătită parţial de asociaţia de părinţi şi de bugetul local.
Acelaşi program este funcţional şi la Şcoala Gimnazială Lereşti, cu deosebirea că sursa de finanţare este bugetul local (plăteşte primăria).
Cu bani europeni
În cadrul proiectelor europene POCU, realizate de primării, beneficiază de servicii gratuite cuprinse în programul after-school (masă caldă şi educaţie) copiii cu nevoi din categoriile defavorizate. Mihaela Crişan a explicat că un astfel de program este implementat de şcolile „Mircea Eliade” Piteşti şi „C.D. Aricescu” Câmpulung.
Pe de altă parte, proiecte POCU realizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (care cuprind şi activităţi de tip şcoală după şcoală) ajută 438 de elevi sărmani, din ciclurile primar şi gimnazial, care frecventează şcoli din Piteşti („Tudor Arghezi”), Valea Mare Pravăţ şi Dragoslavele.
Inspectoratul derulează un al doilea proiect în programul „Şcoală după şcoală”, prin care sprijină 550 de elevi mari şi mici, înscrişi la unităţile de învăţământ din Ştefan cel Mare şi Vrăneşti – Călineşti.
Inspectorul şcolar general adjunct a adăugat că toate liceele tehnologice din Argeş, cu excepţia celui din Topoloveni, derulează, până în 2020, programe remediale gratuite prin proiectele europene ROSE dedicate tot elevilor din categoriile defavorizate. Beneficiarii (câte 100-150 de liceeni de la fiecare unitate în parte) fac ore de pregătire suplimentară la disciplinele de bacalaureat şi primesc hrană caldă sau un sandvici.
2 Comentarii
Anonim
„Am identificat şi şcoli care oferă servicii gratuite.”
Ar fi interesant de văzut cum directorii de școli silesc profesorii să facă muncă gratis în folosul comunității.
În timp ce șefii educației trag chiulul din plin, fură la greu și își construiesc palate pe spinarea proștilor, proștii depun muncă în folosul comunității de bună voie fără să fie condamnați de vreo instanță de judecată.
Nu degeaba România se găsește în situația aceasta. Cadrele didactice nu mai pic de curaj și coloană vertrebrală, au ajuns să fie sadomasochiști.
Anonim
Bună ziua!Unde pot să înscriu un copil de clasa1 la after Scholl gratuit?