Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Argeş şi Fundaţia „Arhitext design” derulează, în această vară, două proiecte de vacanţă, destinate tinerilor interesaţi de arhitectură, arte, tradiţii, comunicare şi nu doar atât. În perioada 22-30 iulie, comuna Brăduleţ găzduieşte o şcoală de vară, cu participarea studenţilor Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, invitaţi speciali fiind: sociologul Filofteia Pally, geograful Claudia Popescu, antropologul Vintilă Mihăilescu şi urbaniştii Sandu Alexandru, respectiv Liviu Ianaşi.
Aflată la a doua ediţie, tabăra intitulată sugestiv „Casa bunicilor la şcoala de vară Brăduleţ” este o continuare a acţiunii iniţiate de profesorul de arhitectură Arpad Zachi, pentru punerea în valoare a potenţialului turistic existent pe Valea Vâlsanului – a punctat Eugeniu Ivănescu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Argeş, cel care este, de altfel, sufletul acestei manifestări.
Activităţile solicitate de o astfel de întreprindere sunt, pe scurt: elaborarea unor strategii sectoriale (executarea de planuri însoţite de fotografii, interviuri, completare de chestionare), prelucrarea, finisarea şi editarea informaţiilor culese, care să conducă la elaborarea planurilor de acţiune.
Programul şcolii de vară include o serie de conferinţe şi discuţii cu invitaţii speciali, seri de film documentar, vizite la monumente arhitecturale şi naturale şi la târguri locale.
Primul gospodar al comunei Brăduleţ, Alecu Evlampie, a acceptat provocarea arhitecţilor, punându-le la dispoziţie o şcoală din pitoreasca localitate. Dacă şi alţi primari argeşeni i-ar urma exemplul, ar fi un câştig pentru judeţul nostru. Tabăra de arhitectură este o acţiune lăudabilă care merită să fie sprijinită şi de Consiliul Judeţean Argeş, întrucât principalul obiectiv este salvgardarea patrimoniului material (arhitectura vernaculară rurală) şi a celui imaterial (mod de viaţă, obiceiuri etc).
Partenerii evenimentului sunt: Primăria Brăduleţ, Universitatea „Ion Mincu”, Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative şi Asociaţia „SOS Satele copiilor”.
„”
„În căutarea bunicilor şi nepoţilor” (tema taberei din acest an), studenţii participanţi (14 la număr) schiţează strategii şi planuri de acţiune, sub îndrumarea unei echipe interdisciplinare de cadre.