Corespondenţă din Germania
Citind ştirea reîntoarcerii în Germania a „clasei plutitoare”, din expediţia de şase luni, mi-am amintit de cartea minunată a lui Radu Tudoran, „Toate pânzele sus”. Ceea ce poate suna ca un vis îndepărtat de vacanţă în timpul pandemiei a fost realitate pentru 33 de elevi aflaţi la bordul navei de antrenament „Pelicanul Londrei”; acolo unde, pe lângă lecţii şi excursii, navigaţia a fost parte integrantă a programului elevilor de clasa a X-a. Într-o croazieră de 26.000 km, grupul a navigat spre Gibraltar, apoi Insulele Canare, Caraibe şi prin Canalul Panama, până în Costa Rica.
Marinari cu experienţă, profesori, mentori, tehnicieni, un medic, un bucătar au însoţit grupa temerarilor. Cursurile de germană, engleză, matematică, navigaţie, absolvite zilnic au făcut posibilă şi participarea la teze via Skype. Pregătirea plecării a fost însoţită de instructaj, testări şi carantină, impuse de pandemie. Fiecare elev a putut lua un bagaj de 100 kg, iar cabinele mici, pentru trei persoane, au avut grup sanitar separat. Tichetul pentru expediţie a costat 25.000 euro de persoană, dar elevii au câştigat o parte din bani pe corabie făcând de serviciu la bucătarie, curăţenie etc. Interesant este că acolo, la bord, pandemia nu a fost prezentă, iar tinerii fără mască nu au avut nici telefon, nici internet. Deci, se poate şi aşa. Comunicarea cu familia sau cu şcoala a fost posibilă în timpul excursiilor pe uscat.
Obiectivul călătoriei a fost dobândirea de cunoştinţe de navigaţie, lărgirea orizontului, experienţa de viaţă în condiţii speciale, cultivarea calităţilor şi a talentelor personale. Acest proiect îndrăzneţ a fost conceput de un grup de experţi ai unui colegiu german cu experienţă pedagogică. Nu ştiu dacă a existat şi un jurnal de bord.
Coincidenţă: şi corabia lui Radu Tudoran, „Speranţa”, cu care am navigat imaginar în tinereţe, a ajuns atunci la Gibraltar, în drum spre America. Cartea este nu numai un roman de aventuri, ci şi o lecţie pentru viaţă, unde prietenia joacă un rol primordial.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.