Şcoala Podu-Dâmboviţei are cei mai puțini elevi din Argeș, 20 fiind înscriși la cicul primar și alți 21, la ciclul gimnazial. Sub aceeași boltă funcționează și grădinița, aripa preșcolară însumând numai zece prichindei.
Unitatea școlară cu cel mai mic efectiv de copii se găsește în Dâmbovicioara. Școala Podu-Dâmboviței este singura instituție de gen care mai funcționează pe raza acestei localități. Din lipsă de copii, toate celelalte școli și grădinițe din comună au fost închise.
„Populația este îmbătrânită și natalitatea – tot mai scăzută. Copiii din comună s-au împuținat. Anul trecut, au frecventat Școala Podu-Dâmboviței 61 de școlari și preșcolari. Anul acesta, avem și mai puțini, doar 51; cu aceeași criză ne vom confrunta și în anul școlar viitor. Dar în ciuda efectivului redus, în școală desfășurăm o activitate intensă. Fiecare dascăl se străduiește să le asigure elevilor o cât mai bună pregătire școlară şi să le cultive cele mai alese sentimente. Şcoala noastră are o istorie de 56 de ani, fiind înființată în anul 1964. De-a lungul timpului a format zeci de generaţii de elevi. Mulți dintre absolvenții școlii au ajuns oameni de seamă”, a spus directoarea Mădălina Olteanu.
Mulți dintre absolvenţii Școlii Podu-Dâmboviței au ajuns profesori universitari și preuniversitari, doctori, ofiţeri, jurişti, economişti, ingineri, informaticieni, preoţi etc.
Primarul Dumitru Secăreanu a explicat că din lipsă de copii toate şcolile din comună au fost comasate, așa încât singura unitate de învăţământ rămasă în funcțiune este cea de la Podu Dâmboviței. „Toți copiii din comună învață la aceeași școală. Clădirea a fost reabilitată și modernizată. Cel mai lung traseu pe care-l parcurge microbuzul școlar cu elevii navetiști este de circa nouă kilometri. Cum toate drumurile sunt asfaltate nu avem probleme cu transportul elevilor”, a afirmat edilul-șef.
La Școala Podu-Dâmboviței se practică învățământul în regim simultan atât la ciclul primar, cât și la ciclul gimnazial. În anul școlar bântuit de pandemia cu COVID-19, predarea se face în… ton cu scenariul verde, cu toți elevii în bănci. La această școală nu au fost suspendate cursurile față în față din cauza alegerilor locale, întrucât nu a găzduit secții de votare.
La polul opus, școala cu cei mai mulți copii se află la Pitești. Potrivit Inspectoratului Școlar Argeș, la Școala „Mircea cel Bătrân” clopoțelul sună pentru 1.598 de copii.