Continuând activitățile din cadrul proiectului Educație pentru sănătate și un stil de viață sănătos, Ordinul Asistenților Medicali Argeș a desfășurat la 26 martie, cu prilejul Săptămânii „Școala altfel”, o nouă acțiune adresată elevilor Școlii Gimnaziale „Nanu Muscel” din Câmpulung.
Asistenții medicali din cabinetele medicale preșcolare, școlare și licee, ca specialiști și profesioniști abilitați din domeniul sănătate, sunt în măsură să transmită informații corecte și potrivite fiecărei grupe de vârste. Aflaţi la al doilea an de parteneriat cu Școala Gimnazială „Nanu Muscel” din Câmpulung, prin respectiva acţiune se doreşte ca acest tip de activitate să capete un caracter permanent, să devină o tradiție şi sunt de apreciat cadrele didactice din instituția de învățământ pentru preocuparea constantă și deschiderea consecventă manifestate pentru dezvoltarea culturii sănătății copiilor.
Întâlnirea a avut ca obiectiv inițierea elevilor în acordarea corectă a primului ajutor în caz de urgență, însușirea primelor măsuri care trebuie luate în anumite cazuri de accidente până la sosirea ambulanței, învățarea tehnicilor elementare de prim ajutor. Dr. Gheorghe Frătoaica, alături de profesioniștii din cabinetul medical școlar, le-au prezentat elevilor și profesorilor cunoștințe teoretice, aplicații practice, metode și tehnici de bază în acordarea primului ajutor. Caracterul interactiv al sesiunii, posibilitatea de a experimenta pe manechin manevre de resuscitare și verificarea semnelor vitale, a oferit participanților un suport informativ adecvat, un set de măsuri preventive în producerea accidentelor școlare, care să permită o reacție promptă și potrivită în acordarea primului ajutor. Corelarea noțiunilor teoretice cu exercițiile practice au un rol stimulativ, creând un cadru propice dobândirii unor tehnici de acordare a primului ajutor. „Consider că prin astfel de acțiuni pot fi determinate schimbări de atitudine, cu un puternic impact pozitiv asupra celor care își însușesc astfel de cunoștințe, dar în egală măsură și asupra celor care furnizează aceste noțiuni. Cu toții trebuie să înțelegem că de fiecare dintre noi poate depinde o viață! Trebuie avut în vedere că acei copii care conștientizează de mici importanța unei alimentații sănătoase, a activității fizice, a igienei personale, a evitării obiceiurilor nocive pentru sănătate, nu doar că vor adopta aceste comportamente, dar vor deveni și ambasadori ai stilului de viață sănătos, în rândul familiei și apropiaților. Putem face, astfel, prevenţie şi o putem promova. Educația pentru sănătate în toate tipurile de unități de învățământ trebuie să acționeze la toate nivelurile și trebuie să ne implicăm activ cu toții, pentru a îmbunătăți și a devolta acest deziderat al prevenției. Deşi nu toate bolile pot fi prevenite, adoptarea unui stil de viaţă sănătos reduce simţitor riscul apariţiilor unor afecțiuni grave. Sunt și voi rămâne un promotor fervent al educației pentru sănătate ca premisă a prevenției, nu doar din perspectiva profesionistului, cât și din perspectiva calității de părinte. Ca mamă, știu că educația pentru sănătate începută încă din perioada copilăriei creează fundamentul asigurării unui stil de viață sănătos, formarea și deprinderea unei conduite preventive pentru a avea o populație sănătoasă”, a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.