„Școala altfel” la biserici și mănăstiri din Argeş.
„Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți! Căci, ca a unora ca ei, este Împărăția Cerurilor…”. Cuvinte pline de tâlc, profunde și încurajatoare. Le-a rostit Mântuitorul Iisus Hristos, în urmă cu două mii de ani. Ele răzbat peste veacuri până la noi, prin Evanghelii. Împărăția Cerurilor este, așadar, accesibilă. Despre acest adevăr, revelat de Mesia, și despre alte taine le-au vorbit preoții și stareții elevilor care au luat cu asalt locașurile de cult, în ultima perioadă.
Obiective
În unitățile de învățământ, s-a derulat Programul „Școala altfel”. Cu această ocazie, elevii au desfășurat diverse activități. Au fost luate cu asalt Biblioteca Județeană, Muzeul Județean, precum și obiective religioase, precum Mănăstirea Argeșului, Mănăstirea Robaia, Mănăstirea Cotmeana etc. Bisericile de mir au fost și ele vizitate de școlari, iar preoții le-au povestit vizitatorilor despre istoria locașului, importanța obiectelor de cult și semnificația scenelor iconografice din pictura murală.
Cateheză
Așa au stat lucrurile și la Parohia Goleștii Badii aflată în jurisdicția Protoieriei Topoloveni. În vechiul locaș de cult, atmosfera a fost animantă de glasurile copiilor și de întrebările celor mai curioși dintre ei care au dorit să afle amănunte atât despre Casa Domnului, cât și despre Muzeul Etnografic din vecinătate. Preotul Dan Pavel a fost bucuros de oaspeți și le-a oferit vizitatorilor toate informațiile. Mai mult decât atât, slujitorul altarului le-a vorbit elevilor despre rolul binefăcător al postului în viața omului. O oră relaxantă, pe care elevii au petrecut-o în spațiul sacru. Au văzut un monument și au căpătat cunoștințe noi despre felul în care se pot apropia de Dumnezeu și pot fi bineplăcuți Lui, prin postire. Un ceas de cateheză care nu a fost dinainte programat. Însă preotul a fost încântat că elevii sunt dornici să asculte și, mai ales, să înțeleagă lucruri pe care, de cele mai multe ori, părinții lor nu au timp să le explice.
Faptă și răsplată
Un alt exemplu elocvent: peste o sută de copii, însoțiți de cadrele didactice, au vizitat biserica din Domneștii de Sus. Părintele Ovidiu Vlăsceanu a reușit să le capteze atenția pentru mai mult de două ore. Cu mâinile împreunate, micuții au rostit „Tatăl Nostru”, apoi au luat loc în strană și l-au ascultat cuminți pe preotul care le-a istorisit, într-un limbaj adecvat vârstei, despre Iisus Mântuitorul, sfinți, icoane și pilde din care au deslușit cât de important este ca omul să creadă în Dumnezeu. Slujitorul Domnului le-a vorbit elevilor despre virtuți, precum bunătatea, mila, altruismul, spiritul de sacrificiu și altele asemenea despre care îi învăța Iisus pe oameni, atunci când a venit pe Pământ. Cu un asemenea auditoriu însetat de cunoaștere, părintele Ovidiu Vlăsceanu i-a îndemnat pe copii să facă trecerea de la teorie la practică, să își demonstreze bunătatea și respectul acasă – în relația lor cu părinții și bunicii – precum și la școală – cu cadrele didactice și colegii. Pentru răbdarea lor, dar mai ales pentru curiozitatea manifestată, cei peste o sută de copii au fost răsplătiți cu dulciuri.
Surprindere
Sunt multe alte exemple de așezăminte monahale sau locașuri de cult care, în cadrul Programului „Școala altfel”, au fost luate cu asalt de elevi, parcă mai mult ca niciodată. La activități s-a pus mult mai mult accentul pe latura educativă. Au fost vizitate instituții de cultură, precum și lăcașuri de cult. Față de anii precedenți, atât de mulți elevi au fost în biserici și mănăstiri, încât preoții și monahii au fost plăcut surprinși! Se-nțelege, este meritul învățătorilor și al diriginților care au organizat excursiile, traseul fiind agreat de părinți și de elevi, deopotrivă.
O nouă abordare
Din păcate, de multe ori, orele de religie de la școală sunt formale și nu sunt luate prea mult în serios. Dar iată că elevii sunt dispuși să se apropie de lumea bisericească și de credință; înțeleg mult mai bine despre ce este vorba când sunt în locașurile de cult (comparativ cu sala de clasă). Acest adevăr ar putea genera o schimbare de abordare la nivel de inspectorat școlar sau de minister de resort. Cu atât mai mult cu cât noile ideologii, care promovează secularizarea (reușită în Occident), se dovedesc ineficiente în spațiul mioritic. Icoanele pot fi scoase din sălile de curs, nu și din sufletul elevilor. La fel cum credința strămoșească nu poate fi smulsă din inima lor. Faptul că, în cadrul „Școlii altfel”, mii de elevi au năvălit în spațiul bisericesc este un semn, dintre cele mai bune. Oare nu Duhul Sfânt a grăit prin cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea, care a sărutat pământul patriei noastre și ne-a numit țara „Grădina Maicii Domnului”? În ea se găsesc, iată, flori cu chip și surâs de copil.