Decenii la rând observator al sportului argeşean, am dobândit o scară a valorilor, am trăit istoria acestuia şi pot enumera, dintre vârfurile multor discipline, campioni autentici, sportivi de valoare internaţională.
Am scris despre înotătoarea Larisa Lăcustă, de triplusaltistul Marian Oprea, de Ion Boţilă, de Crinu Olteanu, campion mondial la box, de Monica Grecu, Alina Zaharia, campioane europene la kata, despre Dobrin şi despre mulţi alţii, căci nu ne-am propus o enumerare exhaustivă. FC Argeş şi BCM Piteşti, campioane naţionale la fotbal şi, respectiv, la baschet, întregesc florilegiul sportului argeşean.
Era elev, când Marian Popescu a câştigat primul titlu de campion naţional. De atunci a început să devină un nume şi să domine, cu timpul, aeromodelismul argeşean şi naţional, creând şi o adevărată şcoală. Profesor doctor la Universitatea Piteşti, Marian Popescu a devenit o adevărată instituţie. Este, de departe, cel mai valoros sportiv argeşean, cel mai titrat; ca o recunoaştere internaţională de excepţie – Diploma „Paul Tissandier”, un fel de sumă a competenţelor, a măiestriei în domeniu, un adevărat „Oscar” cu care Federaţia Aeronautică Internaţională îi creditează pe cei mai buni dintre cei mai buni. Maestrul Emerit al Sportului, medaliat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, antrenor al loturilor naţionale, Marian Popescu, activ şi astăzi, este multiplu (zeci de titluri) campion naţional, multiplu campion european, campion şi vicecampion mondial.
Este „Laureat al sportului românesc”. Mulţi – zeci de sportivi! – elevi de-ai săi au fost selecţionaţi în loturile naţionale de juniori şi seniori. Pe podiumurile mondiale au fost numeroşi elevi de-ai săi. Să-i amintim pe câţiva: Horia Constantinescu, Viorel Ciucu, Daniel Baldea, Al. Variu, Adrian Drăghici, Mihnea Niculescu, Zorin Văleanu şi lista este lungă, iar omisiunile nu presupun lipsa de valoare, ci… lipsa de spaţiu!
Peste 20 de elevi de-ai săi (poate doar regretatul nea Lenci Ianovschi îi stă alături, cu elevii lui din fotbal!) sunt maeştri şi maeştri emeriţi ai sportului. Sunt zeci de ani de când Marian Popescu activează în acest sport, în care mulţi ani a fost şi vicepreşedinte al federaţiei române de specialitate. Petrochimistul Piteşti, CS Mioveni, Clubul Sportiv Universitar, Palatul Copiilor, FC Argeş sunt cluburile care şi-au legat numele de numele lui, în rezultate de prestigiu. Anul 2018 este considerat de antrenorul emerit drept cel mai bun din cariera sa. Bilanţul este excepţional: două medalii de vicecampioni mondiali cu echipa naţională de juniori (Luca Fiţion, piteştean, coechipier) şi cea de seniori (Aurel Popa, piteştean, coechipier) la clasa F1D, în SUA.
La campionatul mondial de juniori, la clasa F1P, locul 4, în Bulgaria.
La campionatele europene F1E – 3 titluri de campioni europeni (individual – juniorul Hariton Dorobanţu, echipa de juniori – integral piteşteană şi cea de seniori) şi unul de vicecampion. În echipa de seniori a concurat şi el. Pe plan naţional – 9 titluri de campioni, 8 de vicecampioni şi 5 medalii de bronz cu CSU Piteşti şi 5 titluri de campioni, 5 medalii de argint şi 3 de bronz cu FC Argeş (fost CSM); încă doi elevi au devenit maeştri ai sportului. Să recunoaştem, din această înşiruire – argument, că ne aflăm în faţa unei personalităţi sportive cu adevărat excepţionale. De aceea, azi am vrut să cunoaşteţi un campion cu totul aparte.