În judeţul nostru, numeroase unităţi de învăţământ, dar şi alte clădiri auxiliare, precum cantine sau internate au început anul şcolar cu lacătele pe uşi. Din 1987, numărul nou-născuţilor din România este în continuă scădere, iar Argeşul n-a fost scutit de această coborâre demografică.
În clădirile cu destinaţie şcolară suflă vântul din cel puţin două motive. Evacuarea elevilor şi profesorilor a fost provocată fie de starea deplorabilă a imobilului, fie ca urmare a comasărilor făcute în reţea, a precizat Mihaela Crişan, inspector şcolar general adjunct. Cu ajutorul d-nei Crişan am întocmit o hartă a obiectivelor şcolare ce zac nefolosite.
Cantine şi internate, în conservare
Din capul locului trebuie spus că autorităţile locale n-au nicio strategie comună de redare în folosinţă a clădirilor şcolare ce „ţin” de primării. Nici la nivel judeţean nu există o astfel de preocupare. Bălăriile nepăsării au năpădit imobilele în care s-ar putea organiza o plajă largă de activităţi atât în mediul urban, cât şi şi cel rural.
În câteva cazuri licăre însă speranţa, pe rol existând câteva proiecte de reabilitare a unor obiective aflate în paragină. Un exemplu pozitiv îl reprezintă cantina şi internatul aflate în ograda Colegiului Economic „Maria Teiuleanu” Piteşti, întrucât autorităţile locale plănuiesc să le readucă la viaţă. Să sperăm că vorbele se vor transforma cât mai repede în fapte… Fiindcă în municipiul reşedinţă de judeţ există şi alte clădiri ce zac nefolosite după ce, ani la rând, în vremuri de mult apuse, au fost în slujba şcolii, oferindu-le elevilor, dar şi profesorilor navetişti spaţii pentru cazare şi masă. Ne referim la internate sau cantine aflate, actualmente, în conservare ce aparţin Colegiilor „Neniţescu” şi „Dimitrie Dima”, respectiv Liceelor „Astra” şi „I. Barbu”. Un caz aparte îl reprezintă, oarecum, ruina aflată în patrimoniul recent dobândit de Liceul cu Program Sportiv, mutat lângă stadion. Mai marii oraşului ar vrea să transforme clădirea dărăpănată (a fost internat) într-un bloc de locuinţe sociale. Cum unii locatari sunt oameni certaţi cu legea, profesorii se tem că nu-i cea mai bună alegere/învecinare şi iau în calcul pericolul/fluierăturile/jignirile la care se vor expune fetele de la liceu atunci când se vor antrena pe terenul şcolii, echipate în ţinute mai lejere şi mai decoltate (pantaloni scurţi, maiouri, colanţi).
Trecând graniţa Piteştiului regăsim şi în alte localităţi cantine sau cămine ferecate, din lipsă de muşterii. Aşadar se repetă povestea şi la licee din Curtea de Argeş („Ferdinand I”), Mioveni (Construcţii de Maşini) etc. În Oraşul Regal avem o situaţie deosebită: Liceul „Constantin Dobrescu” a rămas fără ferma agricolă, existând pe rol un litigiu cu spaţiile respective.
Lista cu unităţile de învăţământ scoase din uz (e vorba de clădiri) este şi mai lungă. De regulă, imobilele care au fost, cândva, şcoli (primare) sau grădiniţe au rămas pustii în urma comasărilor. Primarii localităţilor respective au considerat că este mai eficient să le pună la dispoziţia şcolarilor sau preşcolarilor un microbuz pentru a-i transporta în alte unităţi. Asta-i explicaţia clădirilor cu destinaţie şcolară ce stau nefolosite la Bălileşti, Cătanele-Recea, Geamăna-Bradu, Valea Faurului-Mălureni, Vâlsăneşti-Muşăteşti, Corbşori şi Pârâieşti-Corbi, Cândeşti-Albeştii de Muscel, Poienarii de Argeş, Râca, Slatina-Nucşoara, Popeşti-Palanga, Izvorani-Ştefăneşti, Martalogi-Hârseşti, Purcăreni, Suslăneşti-Mioarele, Mălin-Bughea de Sus, Hulubeşti-Bughea de Jos, Buta-Negraşi etc.
Mirela NEAGOE