Cazul sclaviei din Berevoeşti, cătunul Gămăceşti, a făcut înconjurul lumii, despre el relatând posturi de televiziune şi ziare dintre cele mai cunoscute la nivel mondial. În urma descinderilor făcute de sute de poliţişti la jumătatea acestei luni în localitatea precizată, 17 persoane, dintre care doi minori, au fost salvate de forţele de ordine. 90 de suspecţi au fost ridicaţi pentru audieri. 37 de rudari din Gămăceşti au fost arestaţi preventiv, iar încă unul a primit arest la domiciliu, fiind dependent de dializă. Anchetatorii estimează că, din 2008 şi până acum, 65 de persoane au fost exploatate, iar autorităţile locale sunt acuzate că n-au făcut nimic pentru ca victimele să fie salvate.
Bătăi şi lanţuri, în loc de bani şi masă
Scoşi din iadul în care au trăit o lungă perioadă de timp, foştii sclavi au ajuns la familii. Unii dintre ei au prins curaj şi au început să vorbească despre torturile la care erau supuşi cu regularitate. Într-un cutremurător reportaj difuzat de emisiunea „Acces direct” de la Antena 1, unul dintre tineri a vorbit despre torturile la care a fost supus. Iniţial, el a ajuns la o familie de rudari din Berevoeşti pentru a munci la lemne şi i s-a promis salariu, masă şi cazare. A primit în schimb bătăi şi lanţuri. A fost bătut cu furca, i-au dat cu toporul peste degete şi a avut ambele mâini în gips. Sub motiv că nu face treabă, era agresat şi de femei, şi de copii, care-l loveau cu biciul şi cu ce apucau. A încercat să fugă, dar a fost găsit de Aurel Onică, acum arestat preventiv. Stăpânul l-a legat de cal şi l-a târât prin sat ziua în amiaza mare, dar de teamă nimeni n-a sărit în ajutorul lui. „După aia m-au legat cu lanţuri, mi-au pus cuţitul la gât şi mi-au zis să rămân acolo pe viaţă, altfel bagă cuţitu-n mine”, a povestit tânărul.
Leşinul nu i-a impresionat
Potrivit victimei, nu era zi în care să nu fie snopit în bătaie chiar până la leşin, dar asta nu-i îndupleca pe rudari să înceteze tortura. Ziua îl dezlegau, ca să poată munci la pădure, la lemne, iar când se întorceau, bătăile reîncepeau. Când leşina, era stropit cu apă să-şi revină, şi erau zile când nu primea mâncare. Unul dintre rudari a vrut să-l violeze în grajd. „Abia am scăpat, i-am zis că mă spânzur dacă face asta. N-a mai încercat, dar tot m-am ales cu patru coaste rupte, după ce s-au urcat cu picioarele pe mine. Dacă pomeneam ceva de bani, luam şi mai multă bătaie”, a mai relatat victima.
Nu mai era folositor
Când şi-au dat seama că având mâinile rupte nu le mai e de niciun folos, stăpânii l-au abandonat. L-au pus într-un maxi-taxi şi l-au lăsat să plece, ameninţându-l că, dacă reclamă, îl omoară. Ajuns la Piteşti aproape dezbrăcat şi leşinat de foame, tânărul a fost recunoscut de un fost coleg de taximetrie, care l-a dus la spital. După două săptămâni de internare, a aflat că rudarii îl înhăţaseră pe fratele său. Atunci şi-a făcut curaj, a depus plângere la poliţie şi aşa au reuşit să îl scoată de acolo. Fratele acestuia le-a declarat şi el reporterilor prin ce a trecut. „Au venit la mine şi au zis că, dacă vreau să muncesc, îmi vor da 100 lei pentru fiecare cursă de cărat lemne cu maşina din pădure, dar când am ajuns acolo, lucrurile nu mai stăteau aşa… Mă băteau, mă legau, nu îmi dădeau să mănânc. Am avut noroc că fratele meu a anunţat Poliţia şi au venit şi m-au luat de acolo”, afirma tânărul.
Acestea sunt doar două dintre victimele sclaviei din Berevoeşti care au curajul să dea totul în vileag, să descrie chinurile pe care le-au îndurat. Aşa cum am mai precizat, rudarii nu recunosc nimic şi neagă faptele imputate, dar magistraţii nu s-au lăsat impresionaţi şi i-au trimis după gratii fără nicio ezitare. Pe măsură ce investigaţiile vor avansa, cu siguranţă că anchetatorii vor afla multe din faptele petrecute la Gămăceşti, iar pedeapsa trebuie să fie una pe măsură.
Val. NICOLAU