2 mai 2022, a avut loc predarea către constructor a amplasamentului proiectului “Extindere, modernizare și dotare spații Urgență Spitalul de Pediatrie Pitești”, un proiect cu fonduri europene al Consiliului Județean Argeș.
“Este un proiect important pentru Spitalul de Pediatrie și pentru comunitatea noastră. După foarte multe probleme pe care le-am avut cu acest proiect sper că suntem în faza în care chiar îl putem duce la bun sfârșit. Este un proiect foarte important pentru dezvoltarea Compartimentului de Primiri Urgențe, cu impactul cel mai mare și direct asupra celor care apelează la serviciile medicale ale Spitalului de Pediatrie. Noi, Consiliul Județean Argeș, mai avem un proiect cu fonduri europene pentru Spitalul de Pediatrie care vizează extinderea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat.” – Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
Proiectul privind “Extindere, modernizare și dotare spații Urgență Spitalul de Pediatrie Pitești” va avea drept finalitate reducerea timpilor de așteptare până la rezolvarea cazurilor prezentate în structura de urgență, creșterea gradului de satisfacție al pacienților/aparținătorilor, și va permite o educație medicală permanentă a salariaților prin noile dotări. Toate aceste îmbunătățiri ale activității, se vor regăsi finalmente în creșterea calității serviciilor medicale furnizate de Spitalul de Pediatrie Pitești.
Compartimentul Primiri Urgențe din cadrul Spitalului de Pediatrie are o importanță deosebită, deoarece în ansamblul unităților sanitare din județul Argeș, spitalul are o importanță aparte, determinată de specificul activității medicale prestate și categoria de cetățeni care beneficiază de îngrijirile medicale acordate, respectiv copii și tineri, categorii care au o sensibilitate deosebită față de celelalte categorii de populație.
În corpurile existente – zona parter – își desfășoară activitatea Compartimentul de Primiri Urgențe a Spitalului de Pediatrie care se compune din zona acces pacienți, zona urgențe minore, zona resuscitări, sala gips și sala deparazitare cu grup sanitar propriu precum și saloane staționar și izolator, fiecare deservit de grup sanitar propriu. Acestor funcțiuni li se adaugă spațiile pentru personalul medical – recepție, birouri, spațiu asistente cu grup sanitar și duș propriu, spațiu doctori cu grup sanitar și duș propriu precum și grupuri sanitare comune pentru pacienți. Compartimentul de Primiri Urgențe are legătură cu corpul spitalului – C1 prin liftul medical și scara închisă din beton armat în 2 rampe, cu lățimea rampei de 1.20 m.
Extinderea pe verticală va adăposti vestiare de tip filtru separate (vestiar bărbați/haine de lucru, vestiar bărbați/haine de stradă, vestiar bărbați/grup sanitar, vestiar femei/haine de lucru, vestiar femei/haine de stradă, vestiar femei/grup sanitar), spații depozitare materiale sanitare și spații depozitare medicamente, spațiu destinat învățământului și întâlnirilor colective. Acestora li se adaugă spații de circulație (zona acces personal CPU haine de stradă, hol personal CPU haine de lucru) ce fac legătura între ele și cu spațiile existente ale Compartimentului de Primiri Urgențe.
Astfel, se vor realiza următoarele:
# se vor amenaja vestiare pentru personalul medical dotate cu grup sanitar și duș;
# se va instala un sistem performant de ventilare, climatizare și aport de aer proaspăt atât pentru zona extinderii propuse cât și pentru zona de primiri urgențe existente;
# se va amenaja un „Spațiu destinat învățământului și întâlnirilor colective”;
# se va instala un sistem central de monitorizare a pacienților. Acesta va fi compatibil cu monitoarele existente în zona de primiri urgențe;
# se va instala un sistem de apelare pentru personalul medical ;
# se va extinde casa liftului cu încă o stație, facilitând astfel accesul din zona de Primiri Urgențe de la parter la zona de bloc operator de la etajul 2;
# se vor amenaja spații de depozitare a medicamentelor și a materialelor sanitare.
Dotări echipamente:
#Simulator complex avansat de tip pediatric, portabil, copil vârstă 5 ani;
#Simulator complex avansat de tip pediatric, portabil, copil nou născut, corp întreg;
#Lampă scialitică;
#Spirometru;
#Multifuncţională laser color;
#Videoproiector cu ecran de proiecţie.
Contractul de execuție a lucrărilor a fost încheiat cu S.C.DELTA TERMO CONSTRUCT 1999 SRL.
Valoarea totală a contractului este de 2.588.584,89 lei cu TVA.
Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni calendaristice.
SURSA DE FINANŢARE – Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 ,Prioritatea de investiții 8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități. Obiectivul Specific 8.2 – Îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență Operațiunea B – Unități de primiri urgențe.