Schimbări importante la admitere
- În liceu se intră doar pe baza mediei de la Evaluarea Națională.
Au fost comunicate rezultatele inițiale la examenele de la Evaluarea Națională. În Argeș, s-au înscris pentru susținerea probelor 4917 elevi, din total fiind absenți 153. A fost o perioadă de emoții și de mari așteptări, mai ales din partea părinților, pentru că intrarea la liceu este o etapă importantă pentru viitorul copiilor.
Se știe faptul că un colegiu, de exemplu, îți oferă șanse mai bune la învățătură, nu neapărat că profesorii sunt acolo ,,mai buni” (deși, pe vremuri, la aceste licee și ei ocupau un post doar pe bază de concurs riguros, nu ca în ultimul deceniu ,,pe dosare”, ceea ce schimbă cu mult datele problemei!), dar nivelul claselor este cu siguranță altul.
Un colectiv mai serios, cu copii care și-au însușit cât de cât în gimnaziu exercițiul învățării constante sau care intenționează să se pregătească pentru facultăți bune, se regăsesc în mare parte în aceste unități școlare.
Procentul de promovabilitate în Argeș, înainte de contestații, a fost de 77,46% (la nivel național, procentul de promovabilitate este de 76,2%, în scădere față de anul precedent/82,3%).
În școlile din județ, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Școlar Județean, s-au obținut 98 de note de 10 la proba de Limba și literatura română și 93 de note maxime la proba de matematică. La nivelul județului nostru au fost 19 medii de 10.
Ce trebuie să știe elevii și părinții despre admiterea din acest an este faptul că repartizarea la liceu va fi diferită față de anii anteriori – a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere astfel, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la evaluarea națională (media aritmetică a notelor obținute la disciplinele de concurs).
Până anul trecut, media de admitere s-a calculat pe baza mediei generale la Evaluarea Națională – cu o pondere de 80%, împreună cu media generală de absolvire din clasele V-VIII – având o pondere de 20% pentru calculul mediei de admitere.Măsura nouă este de bun augur, deoarece mediile cu care veneau copiii din școlile generale au stârnit mereu discuții în ceea ce privește meritocrația. S-a discutat mult despre faptul că în unele școli se dădeau note mari pentru a ridica prestigiul unității respective, că unii părți potențați făceau diverse sponsorizări în școală și astfel asigurau notele mari copiilor etc. Așa că de bază va rămâne examenul, ceea ce este de bine, intenția liceelor de top fiind de a-i selecta cu adevărat pe cei buni.
Admiterea la liceu în vara acestui an are loc în două etape de repartizare, însă după publicarea rezultatelor finale pe 4 iulie; între timp comisiile vor soluționa contestațiile depuse de cei nemulțumiți.
Atenție maximă la completarea fișelor de înscriere, care poate fi completată cel mai bine la școală, de către candidat împreună/în prezența părintelui și asistați de diriginte (deși, oficial, poate fi transmisă și prin e-mail). Procesul de completare a opțiunilor trebuie să fie corect și să prevadă un număr suficient de unități școlare. Numărul redus de opțiuni completate este riscant, deoarece poate conduce la nerepartizare computerizată a candidatului!