Se anunţă schimbări de ultimă oră ale Codului rutier. Comisia de Transporturi din Parlament a măcelărit o parte dintre sancţiuni, fiind mai blânde acum pentru şoferii indisciplinaţi. Iată care sunt modificarile propuse.
În primul rând, şoferii care acumulează 15 puncte de penalizare, ceea ce duce la suspendarea permisului, pot contesta acum decizia în instanţă fără ca termenul de prescripţie de 6 luni de la primirea punctelor să fie îngheţat. Astfel, dacă acţiunile în instanţă durează mai mult de 6 luni, punctele vor fi prescrise, iar asta va duce automat la ne-suspendarea permisului.
Mai mult, vitezomanii care depăşesc limita legală cu peste 70 km pe ora vor primi o dovadă cu care pot circula încă 15 zile de la eveniment, spre deosebire de legislaţia actuală. Acum, acestia devin instant pietoni.
În cazul şoferilor care au mai comis infractiuni rutiere, perioada de recidivă se va reduce de la 6 la 3 luni. Cu alte cuvinte, în cazul în care un şofer recidivist va comite o nouă înfracţiune în trafic, acesta va primi o suspendare de 30 de zile doar în primele 3 luni de recidivă, nu în primele 6 luni cum era până acum.
Vin veşti bune vin şi pentru cei care dau testul pentru reducerea perioade de suspendare. Pana acum, in cazul in care permisul este suspendat pentru 90 de zile, după testul de redobândire, perioada se reducea la 60 de zile. Acum, se reduce suspendarea la doar 30 de zile, adică o treime din perioada iniţială.
O altă schimbare este reintroucerea suprapunerii supendării de permis, in loc de cumularea perioadelor. Mai precis, acum, dacă un şofer cu permisul suspendat pentru 30 de zile, cominte o nouă abatere în timpul în care circulă cu dovadă, aceasta va avea permisul luat timp de 30 de zile, nu 60.
Dacă şoferul contravenient refuză să comunice datele de idenficare, va putea plăti doar jumătate din minimul prevăzut de amendă. Cuantului stabilit de agent poate fi de până la 2900 de lei pentru persoane fizice şi 14500 de lei pentru persoane juridice.
(sursa: antena3.ro)