Mobilizare masivă de forţe ale pompierilor ieri în jurul prânzului la Piteşti, după ce s-a primit informaţia că în zona Depoului CFR a avut loc o catastrofă feroviară. Din fericire a fost vorba doar despre un exerciţiu desfăşurat pe baza unui scenariu conceput de conducerea ISU Argeş, care face parte din programul de pregătire continuă a pompierilor şi paramedicilor profesionişti.
Ciocnire între două trenuri
Potrivit scenariului, aproape de intrarea în Gara Piteşti, două trenuri de călători ajunse pe aceeaşi linie dintr-o eroare de dirijare s-au tamponat. În urma impactului extrem de violent primele vagoane au luat foc şi 40 de călători au fost răniţi, opt dintre ei rămânând încarceraţi în vagoanele distruse şi sărite de pe şine. Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie, iar la locul catastrofei au apărut două autospeciale cu apă şi spumă, autospeciala pentru transport victime multiple, ambulanţa de terapie intensivă mobilă, maşina de descarcerare dotată cu unitate (modul) de dezastre, autospeciala de intervenţie şi comandă. Echipele s-au împărţit în grupe, fiecare ştiind exact ce are de făcut.
În ajutorul victimelor
O parte dintre salvatori s-au ocupat de scoaterea răniţilor din vagoane şi transportarea lor la centrul de triaj instalat în imediata apropiere a Depoului pe spaţiul verde de pe bulevardul Republicii. Răniţii grav au fost mai întâi stabilizaţi, apoi trimişi spre spital, iar ceilalţi au primit îngrijiri la faţa locului. O altă grupă a intervenit pentru descarcerarea călătorilor rămaşi captivi între fiarele contorsionate ale vagoanelor, preluarea de către echipajele medicale şi transportarea la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Concomitent, altă grupă a întins furtunurile, a realizat linia de stingere şi a început lupta cu flăcările care cuprinseseră două vagoane. După aproximativ două ore situaţia era complet sub control şi urma ca o comisie de specialitate să analizeze cauzele şi împrejurările care au condus la producerea catastrofei.
Potrivit conducerii ISU Argeş, scopul exerciţiului a fost verificarea timpului de răspuns, modul în care funcţionează fluxul informaţional şi liniile de comunicaţii, mobilizarea efectivelor, pregătirea forţelor de intervenţie în caz de producere a unor situaţii de urgenţă complexe cu victime multiple.