Muşeţelul calmează stomacul şi ajută la digestie; anasonul stimulează digestia; menta ajută digestia şi reduce gazele intestinale; ghimbirul calmează durerile abdominale, elimină gazele şi greaţa, stimulează metabolismul; coriandrul combate balonările şi colicile intestinale; anghinarea ajută procesul de digestie şi scade colesterolul; chimenul combate gazele, are un efect de stimulare a enzimelor pancreatice, ajutând la asimilarea alimentelor indigeste.
Alte soluţii pentru uşurarea digestiei: bicarbonat de sodiu dizolvat în apă; capsule cu ulei esenţial de mentă; suplimente pentru digestie uşoară din plante medicinale; cărbune medicinal.
Deoarece balonarea este provocată de multe ori de aciditatea excesivă, tratamentul cel mai bun poate fi o bază, pentru neutralizarea celor două. Amestecă bine o linguriţă cu vârf de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă de 250 ml şi bea-l până la fund!
Ananasul proaspăt conţine bromelaină, o enzimă care dizolvă proteinele şi favorizează digestia rapidă. La fel de bun este şi fructul de papaya, bogat într-o enzimă numită papaină, care ajută la digestia proteinelor şi stimulează secreţia biliară. Aceste fructe se consumă după mesele îmbelşugate.
Ce trebuie să conţină trusa de urgenţă: Colebil şi Bil plus – pentru o fiere leneşă; Triferment – pentru o digestie mai uşoară; Ranitidina – pentru arsuri şi dureri de stomac; Maalox şi Dicarbocalm – pansamente gastrice; Debridat – pentru constipaţie; Digest duo – contra excesului de acid gastric; Imodium – contra diareei; Metoclopramid – remediu pentru greaţă.
Mirela NEAGOE