Scandalul privind licitaţia de atribuire a păşunilor alpine din Curtea de Argeş pare departe de a se fi încheiat. Daniel Petrescu, cel mai cunoscut crescător de animale din Curtea de Argeş, nu renunţă la ideea de a-şi aduce oile în faţa primăriei din municipiul Basarabilor, iar în plus este decis să-şi caute dreptatea în justiţie.
Audienţă la ministru
Recent, el a declarat că încă aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor sanitar-veterinare de la nivel central privind numărul real de oi deţinute de cea care într-o primă fază şi-a adjudecat licitaţia organizată. Aceasta este fiica unui fost funcţionar al primăriei din Oraşul Regal, împotriva căruia Petrescu a depus plângere la DNA privind mai multe nereguli referitoare la contractele pentru păşuni alpine, altele decât cele care i-au atras fostului funcţionar şi o condamnare. De asemenea, femierul le-a solicitat anchetatorilor să verifice condiţiile în care la licitaţie a participat, reprezentat de soţia sa, şi cel mai mare crescător de oi din ţară, care este din Hunedoara. Considerând că are dreptate, Dan Petrescu a fost primit, săptămâna trecută, în audienţă la Petre Daea, ministrul Agriculturii, căruia i-a relatat pe îndelete situaţia. La rândul său, ministrul i-a programat o întâlnire cu prefectul Emilian Dragnea, pentru a identifica soluţii de rezolvare a cazului.
În aşteptarea răspunsurilor
Vă reamintim că, înainte de Paşte, Dan Petrescu anunţa că, alături de alţi 13-14 fermieri, va organiza un protest cu 2.000 de oi în faţa Primăriei Curtea de Argeş. Printre susţinători se afla şi Ghiţă Ciobanul, pe numele lui adevărat Gheorghe Dănuleţiu, devenit celebru în urma reclamelor unei companii de telefonie mobilă. Necazul fermierului porneşte de la păşunea alpină de 600 ha, pe care, în 2005, a închiriat-o de la primărie pentru 10 ani, după care contractul n-a mai fost prelungit. Protestul nu a fost autorizat, iar la acel moment primarul Constantin Panţurescu ne-a declarat că licitaţia nu s-a încheiat, că n-a fost desemnat câştigătorul şi că se aşteaptă rezultatul verificărilor ANAF şi ANSVSA pentru a se stabili dacă ofertanţii au încărcătura de oi declarată sau dacă vreunul dintre ei a mai participat la alte licitaţii.
În altă ordine de idei, în joc mai este o miză deosebit de importantă, aceea că păşunea înseamnă subvenţii, a cărei valoare pe hectar pentru păşunile alpine poate ajunge şi la 400 euro, ceea ce într-un an reprezintă o sumă deloc de neglijat.
Val. NICOLAU