Grupul consilierilor locali PNL din Bascov s-a hotărât să aducă în atenția opiniei publice fiecare dezbatere din ședințele Consiliului Local. Motivul? Liberalii spun că „lipsește cu desăvârșire transparența primarului în relațiile cu consilierii, în special cu cei din PNL, USR și PMP. Concret, totul a pornit de la… benzină şi motorină. De fapt, carburantul a fost doar scânteia care a aprins în comună un scandal politic ce mocneşte încă din septembrie anul trecut. Adică după alegerile locale care au reconfigurat, cu totul altfel, taberele adversare. De atunci, primarul pesedist are viaţă grea cu o opoziţie mult întărită în Consiliul Local.
Pentru o „cotă” redusă
Iată cum ne descriu situaţia liberalii. Pe 26 ianuarie a fost convocată ședința „de îndată” a plenului, unul dintre punctele propuse pe ordinea de zi vizând „consumul lunar de carburanți pentru autovehiculele și utilajele din dotarea Primăriei Bascov”. Fiind convocată ședință „de îndată”, și comisiile de specialitate au fost convocate tot „de îndată”, explică peneliştii, adică în ziua plenului.
„În cadrul coaliției PNL-USR-PMP a fost dezbătut acest subiect cu câteva ore înainte de ședință și toți consilierii de dreapta au propus, în baza unei formule de calcul și pe baza istoricului anilor anteriori, reducerea numărului de bonuri (respectiv a cotei de carburanți) pentru mașinile și utilajele primăriei. Menționăm că în cadrul coaliției de dreapta fiecare proiect este dezbătut și analizat înainte de comisii și de ședințele de plen” – ne-au comunicat liberalii.
Şedinţă „de îndată”, scandal „de îndată”
Iar unul dintre consilierii PNL, Cătălin Andrei, a detaliat: „De ce am venit cu un amendament de reducere a consumului de combustibil? De când am intrat în CL, noi, consilierii de dreapta, am susținut reducerea cheltuielilor inutile și oprirea risipirii banului public, pentru că bugetul local se află sub presiune din cauza pandemiei. În cazul de față, informațiile care au venit către noi dinspre primărie au fost că până acum fiecare dispunea după bunul plac de bonurile de combustibil, utilajele primăriei nu erau monitorizate adecvat unde lucrează iar cu autovehiculele, au fost făcute uneori și drumuri în interes personal. Din păcate, reacția primarului și a consilierilor PSD a fost total disproporționată, cu grave accente de scandal. De aici am tras concluzia că domniile lor cunoșteau foarte bine situația, dar au dorit să o țină în continuare sub preș. Din păcate, în momentul în care primarul comunei Bascov a constatat că proiectul va trece cu amendamentul reducerii cotei de carburant și cu propunerea ca pe fiecare mașină să fie montat un dispozitiv GPS pentru monitorizarea consumului și a traseelor, a cerut să retragă proiectul de pe ordinea de zi. Și atunci care a mai fost scopul ședinței de îndată?”
Presiuni, intimidări?
Mai departe, consilierii locali PNL denunță presiuni ale primarului, care – spun ei – a doua zi după respectiva ședinţă, ar fi dat „ordin pe unitate ca unii dintre consilierii de dreapta să fie verificați prin serviciul de taxe și impozite și găsiți cu ceva, cu orice”. De ce doar pe unii? – întrebăm şi noi. Liberalii n-au explicat.
„Asta arată a disperare și se pare că cineva își pierde uzul rațiunii și aplică un soi de măsuri staliniste de intimidare! În numele consilierilor PNL, doresc să precizez că niciun consilier PNL nu va ceda atacurilor și presiunilor și îi asigurăm pe cetățenii comunei că în continuare vom solicita explicații pentru fiecare leu cheltuit în primărie”, a mai comunicat Cătălin Andrei.
Vicele, când aşa, când altfel…
Din toată această dispută lipsea însă ceva: poziţia celeilalte părţi, acuzate. Prin urmare, am fost curioşi să auzim ce spune, la rându-i, primarul din Bascov, Gheorghe Stancu.
„Am făcut un referat de necesitate – ne-a declarat edilul-şef, care tocmai ieşise de la o şedinţă cu cei de la Apele Române. Am cerut un număr de bonuri, la limita consumului de carburanţi, necesar pentru utilaje. Până la alegerile din septembrie anul trecut, viceprimarul, care era la noi, la PSD, se ocupa de această problemă. Acum e acelaşi viceprimar, dar e la PNL. Vedeţi dumneavoastră, înainte el făcea referate pentru această cantitate de carburanţi, dar acum nu mai face”.
Ce ar fi de spus? Poate că vicele, odată trecut la „ăilalţi”, şi-a schimbat optica, a devenit mai responsabil, mai chibzuit cu banul public, aşa cum îi stă bine unui om într-o astfel de poziţie. Să însemne asta că până acum, cât a fost la PSD, a greşit? Nu ştim.
Dacă nu bate casa cu masa…
Dar să îl ascultăm în continuare pe primar: „Înainte de şedinţă, consilierii de dreapta s-au adunat în comisie fără să-i convoace şi pe cei de la PSD şi ALDE. S-au întâlnit la un restaurant şi au decis să reducă aproape la 60% consumul de carburanţi. Pe ce se bazează? L-am întrebat pe viceprimar de ce înainte făcea referat pentru 200 de bonuri, în condiţiile în care nu achiziţionasem încă un nou utilaj, iar acum, când avem şi acest utilaj, deci consumul poate fi mai mare, aprobă doar 136 de bonuri.”
Şi, totuşi, de ce a retras Gheorghe Stancu acest proiect de pe ordinea de zi? Erau nereguli? Şi-a dat seama că e risipă? „Ordonanţa nr. 57 – a spus primarul – îmi permite să fac acest lucru, ca iniţiator, fiindcă şapte consilieri (PSD şi ALDE) nu au fost convocaţi la comisii, conform statutului! Ăsta e motivul: ei nu au ştiut! Dar sunt între ciocan şi nicovală. Nu mai avem decât şase bonuri. Dacă ninge mâine, poimâine, ce facem? Şi oricum, după faza de achiziţie, mai durează două săptămâni… Va trebui să votăm acest proiect. Dacă rămânem fără combustibil la jumătatea lunii, tragem pe dreapta utilajele. Şi vă mai spun ceva: am fost controlaţi de Curtea de Conturi. Nu facem nicio risipă! Bonurile nu pot fi băgate la plată dacă nu bate casa cu masa.”
În fine, vigilenţa nu strică atunci când e vorba despre cheltuirea banului public. Asta trebuie să înţeleagă aleşii, fie ei pesedişti, liberali, userişti sau aldişti.